آرتروز وضعیتی است که مفاصل میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین باعث التهاب، درد، سفتی و طیف وسیعی از علائم دیگر میشود. آرتروز را میتوان به چندین نوع متمایز از جمله آرتریت روماتوئید (RA)، استئوآرتروز (OA)، آرتروز پسوریاتیک(Ps A) و نقرس طبقه بندی کرد. علائم رایج این بیماری شامل تورم مفاصل، درد یا حساسیت در نواحی خاص، کاهش تحرک یا دامنه حرکتی مفاصل و خستگی است. افرادی که از این عارضه رنج میبرند به دلیل درد، دچار مشکل در خواب میشوند. همچنین ممکن است در انجام کارهای روزمره مانند راه رفتن یا استفاده از پلهها دچار مشکل شوند. در موارد شدیدتر، اگر این بیماری برای مدت طولانی درمان نشود، میتواند منجر به آسیب دائمی مفصل شود.
خانمهای باردار!!
برای صحت سلامت جنین خود آزمایش بارداری خود را در آزمایشگاهی تخصصی با بهترین تکنولوژی روز دنیا انجام دهید.
علائم آرتروز
علائم آرتروز بسته به نوع و شدت بیماری میتواند متفاوت باشد. علائم شایع شامل درد مفاصل، تورم، سفتی، قرمزی و کاهش توانایی حرکت است. استئوآرتروز معمولاً منجر به تغییراتی در مفاصل مانند خارهای استخوانی یا کیست میشود که میتواند باعث ایجاد احساس ساییدگی در هنگام حرکت دادن آنها شود. در حالی که در بیماری آرتریت روماتوئید، بیشتر احتمال دارد التهاب متقارن در سراسر بدن ایجاد شود و چندین مفاصل را همزمان تحت تأثیر قرار دهد. آرتروز پسوریاتیک معمولاً به دلیل ارتباط با پسوریازیس، باعث حساسیت در اطراف نواحی آسیب دیده همراه با تورم پوستی میشود. این در حالی است که نقرس معمولاً درد موضعی شدیدی در محل مفاصل ایجاد میکند. علائم دیگر این بیماری ممکن است شامل خستگی، سفتی صبحگاهی عضلات که بیش از یک ساعت طول بکشد، تب با درجه پایین، کاهش وزن و بی حسی یا ضعف در اندامها باشد.
انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری و آزمایش در منزل توسط بهترین آزمایشگاه در اندرزگو که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند.
اولین علائم آرتروز
استئوآرتروز اغلب با درد و صداهایترک خوردگی یا خراش در هنگام حرکت مشخص میشود. همچنین با افزایش فعالیت یا استفاده از مفصل بدتر میشود. آرتریت روماتوئید را میتوان با تورم و التهاب متقارن در مفاصل متعدد شناسایی کرد که در ساعات صبح به دلیل عدم فعالیت شبانه بدتر میشوند. آرتروز پسوریاتیک ممکن است خود را از طریق تغییرات ناخن، مانند سوراخ شدن نشان دهد. در حالی که آرتروز نقرسی معمولاً از طریق احساس ناگهانی سوزش یا درد شدید در نواحی آسیبدیده هویدا میگردد.
غذاهای مضر برای آرتروز
مصرف انواع خاصی از غذاها میتواند باعث تشدید درد مفاصل شود. خوردن گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس،هات داگ و غیره که حاوی سطوح بالایی از چربی اشباع هستند، منجر به افزایش التهاب میگردد. اسیدهای چرب موجود در این اقلام بافت اطراف مفاصل آسیب دیده را تحریک میکند و همچنین باعث افزایش وزن میشود که فشار بیشتری را به بدن وارد مینماید. علاوه بر این، مصرف غذاهای سرخ شده، مصرف الکل، نوشیدنیهای قندی حاوی مقادیر زیادی شیرینکنندههای مصنوعی، محصولات آرد سفید شامل نان یا ماکارونی، غلات تصفیه شده مانند کورن فلکس و هر چیزی که با استفاده از آرد گندم سفید ساخته شده باشد، برای این بیماری مضر هستند. در شرایط آرتروز حتی کوچکترین تغییر در رژیم غذایی، میتواند در شرایط بیماری تفاوت ایجاد کند.
علت آرتروز
علت دقیق این بیماری ناشناخته است اما اعتقاد بر این است کهترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی است. استئوآرتروز، در اثر ساییدگی و پارگی مفاصل در طول زمان، معمولاً به دلیل سن یا آسیب ایجاد میشود. آرتریت روماتوئید زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن به بافتهای آن در مفاصل حمله میکند و باعث التهاب، درد و سفتی آنها میگردد. آرتروز پسوریاتیک، همراه با بیماری پوستی پسوریازیس، باعث التهاب مفاصل و همچنین تاندونهای اطراف آنها میشود. نقرس ناشی از تجمع زیاد اسید اوریک در داخل بدن است و کریستالهایی را تشکیل میدهد که در لایههای بافت نرم مانند ماهیچهها یا داخل مفاصل رسوب میکنند و باعث درد شدید همراه با گرمای موضعی در محل رسوبات کریستالی میشوند.
علاوه بر این علل اولیه، عوامل خطرناک دیگری نیز وجود دارند که ممکن است احتمال ابتلا به هر نوع آرتروز را افزایش دهند:
- داشتن سابقه خانوادگی
- سیگار کشیدن
- آسیبهای ناشی از ورزشهای خاص
- قرار گرفتن در معرض برخی از سموم، از جمله کادمیوم موجود در برخی از پلاستیکهای مورد استفاده برای بسته بندی مواد غذایی
- مصرف داروهای خاص، از جمله استروئیدها که برای مدت طولانی مصرف میشوند.
- عفونتهای باکتریایی مانند ویروس لوپوس
- مصرف بیش از حد الکل
چه عواملی باعث بروز خار پاشنه میشوند؟
درمان آرتروز
داروها بخش مهمی از درمان این بیماری هستند. بسته به نوع، شدت و مدت زمان بیماری شما، پزشک ممکن است مسکنهای بدون نسخه مانند آسپرین یا ایبوپروفن را برای کاهش التهاب و مدیریت علائم توصیه کند. برای موارد شدیدتر، داروهای تجویزی قویتری مانند کورتیکواستروئیدها ممکن است برای کنترل التهاب و درد، تجویز شوند. علاوه بر این، داروهای ضد روماتیسمی نیز میتوانند برای کاهش سرعت پیشرفت آرتروز، با هدف قرار دادن اجزای خاصی از سیستم ایمنی که باعث آسیب مفاصل میشوند، استفاده گردند.
ورزش و فیزیوتراپی برای افراد مبتلا به این بیماری مفید است تا به حفظ تحرک و انعطاف پذیری و در عین حال کاهش درد کمک کند. ورزشهایی مانند شنا، پیادهروی، دوچرخهسواری یا یوگا نیز میتوانند به افزایش دامنه حرکتی کمک نمایند و در عین حال عضلات اطراف مفاصل آرتروز را تقویت کنند. درصورت کار با فیزیوتراپیست متخصص، میتوانید اطمینان حاصل کنید که تمرینات متناسب با این بیماری را دریافت میکنید.
علائم و راه های درمان انحراف ستون فقرات چیست؟
علاوه بر این اصلاحات در شیوه زندگی، درمانهای مکمل خاصی برای مدیریت علائم مربوط به شرایط آرتروز مانند طب سوزنی که نقاط خاصی از بدن را هدف قرار میدهد و در نتیجه اندورفین را آزاد میکند و درد را تسکین میدهد، مفید هستند.
ماساژ درمانی نیز باعث افزایش جریان خون شده و به شل شدن عضلات ملتهب اطراف مفصل کمک میکند.
در نهایت، مصرف زیاد مایعات در طول روز، نه تنها برای روان نگه داشتن مفاصل، بلکه برای دفع سمومی که از طریق فرآیند التهاب در جریان خون آزاد میشوند، مهم است و به بدن اجازه میدهد تا سریعتر بهبود یابد.
پیشگیری از آرتروز
علاوه بر دارو و ورزش، تغییر سبک زندگی نیز برای کاهش خطر ابتلا به آرتروز مهم است. خوردن یک رژیم غذایی سالم که مملو از غذاهای ضد التهابی است، به کاهش التهاب در بدن و پیشگیری یا کاهش علائم مرتبط با این بیماری کمک میکند. این رژیم غذایی شامل خوردن مقدار زیادی میوه، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای بدون چربی و چربیهای سالم مانند روغن زیتون و آجیل است. این مواد غذایی حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها هستند. کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده حاوی قند، نمک و چربی اشباع شده نیز میتواند با کمک به حفظ وزن مناسب، برای کاهش فشار روی مفاصل و در عین حال کاهش احتمال ابتلا به سایر مشکلات پزشکی مرتبط با چاقی مانند دیابت یا بیماری قلبی، به سلامت کلی شما کمک کند.
انجام آزمایش در منزل با بروزترین و دقیقترین تجهیزات توسط آزمایشگاه فرین
آیا بیماری آرتروز خطرناک است؟
آرتروز در صورت عدم درمان میتواند یک وضعیت خطرناک باشد. به ویژه به این دلیل که میتواند منجر به تغییر شکل مفصل و از دست دادن عملکرد مفاصل آسیب دیده شود. در برخی موارد، این بیماری همچنین میتواند عوارض جدی برای سلامتی مانند عفونت یا بیماری قلبی عروقی ایجاد کند. خوشبختانه، اقداماتی وجود دارد که میتوان برای کاهش خطر ابتلا به عوارض خطرناک آرتروز انجام داد. این مراحل شامل حفظ وزن مناسب، ورزش منظم، پرهیز از فعالیتهایی که فشار بیرویه بر روی مفاصل یا ماهیچههای آسیبدیده وارد میکنند و استفاده از وسایل کمکی مانند ویلچر یا عصا در صورت نیاز هستند.
افراد مبتلا به هر نوع آرتروز باید به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنند تا تغییرات علائم را در طول زمان بررسی کنند و بر اساس آن برنامههای درمانی را تنظیم کنند. تشخیص زودهنگام، برای کنترل پیشرفت شرایط این بیماری، قبل از بروز آسیب جدیتر است. همچنین این شانس را افزایش میدهد که فرد با مدیریت سریع و کارآمد، قبل از این که بیماری شدید شود و در درازمدت باعث ناتوانی فیزیکی غیرقابل برگشت شود، نتایج بهتری را تجربه کند.