از اخبار جنجالی هفته اخیر ابتلای ترانه علیدوستی، بازیگر شناخته شده و مشهور سینمای ایران به بیماریای مشکوک است. خانم علیدوستی با تشخیص سندرم DREES در بیمارستان بستری شدهاند. این بیماری که مخفف Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms است در دسته حساسیتهای تاخیری دارویی دسته بندی میشود. از علائم شایع این سندرم بروز تب و التهابهای پوستی است، شروع عوارض اغلب با تورم همراه است; تاولهای ریز و درشت روی پوست و ملتهب شدن مخاط دهان از نشانههای شروع بیماری هستند. به مرور زمان سایر اندام را درگیر کرده و بیماری بر کارکرد کبد، ریهها و قلب فرد درگیر بیماری تاثیر می گذارد. علاوه بر تغییرات پوستی و لنفاوی و اندامهای داخلی در نتایج آزمایش فرد درگیر نیز علائمی مثل افزایش میزان گلبولهای سفید نیز قابل رویت است.
علل ابتلا به سندرم DREES
سندرم درس عمدتا با مصرف داروهای ضد تشنج، آتنی بیوتیکها و داروهای ضد التهاب و یا داروهای ضد افسردگی رخ میدهد. تحقیقات درمورد زمینههای بیماری نشان دهنده تاثیر برخی آللهای ژنتیکی HLA باعث بروز واکنش نسبت به داروهای ضد تشنج میشوند. علاوه بر این پلی مورفیسمهای تک نوکلئوتیدی نیز میتوانند از علل بروز این سندرم باشند. داروهایی که بیشتر با سندرم DRESS مرتبط هستند، داروهای ضد تشنج، آنتی بیوتیکها (به ویژه بتالاکتامها) و آلوپورینول هستند همچنین میتوان از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، کاپتوپریل، تثبیت کنندههای خلق و خو و ضد رتروویروسها نام برد.
تشخیص سندرم درس
زمان شروع علاوم سندرم معمولا بین دو تا هشت هفته پس از مصرف دارو است. به صورت میانگین تا سه هفته پس از قطع مصرف دارو فرد درگیر بیماری میشود و این احتمال وجود دارد که با قطع مصرف شدت بروز علائم بیشتر شود.
همچنین خود ایمنی بدن در فرد درگیر، ممکن است رخ دهد و بیمار در پی علائم ثانویه با این دست نشانهها درگیر شود. برای تشخیص این بیماری پزشک باید فراتر از علائم ظاهری و پوستی بررسی انجام دهد، با توجه به دوران نهفتگی این سندرم نیاز به بررسی آزمایش خون فرد مبتلا نیز هست، ناهنجاریهای شمارش خون مانند پایین بودن پلاکتها، افزایش ائوزینوفیلها یا تعداد غیر طبیعی لنفوسیتها میتواند از علل درگیر شدن بدن و ابتلا باشد.
درمان سندرم dress
شیوه درمان در این سندرم به شیوه حمایتی انجام میشود، مرحله اول قطع داروهای مشکوک به زمینه سازی بیماری است. قطع مصرف داروها باید تحت نظر پزشک و طی پروسه کاهش دز انجام شود، چرا که قطع ناگهانی میتواند باعث شدت گرفتن علائم شود. پس حذف داروها بیمار باید در سریعترین زمان ممکن آزمایش خون بدهد و وجود علائم بیماری در آزمایش برای تشخیص دقیقتر بررسی شود. داروهای موثر برای این حساسیت دارویی عمدتا داروهای تعدیل کننده ایمنی بدن هستند مثل: ایمونوگلوبولین داخل وریدی، پلاسمافرزیس، مایکوفنولات یا ریتوکسیماب.
نتیجه گیری
در مجموع انتشار خبر ابتلای خانم علیدوستی به این بیماری باعث تکرار پربسامد و خبر ساز شدن این بیماری در ایران شده است. پس از آشنایی با این بیماری و نحوه ابتلا و رخ دادن آن عده زیادی دچار نگرانی شدهاند که زمینه این بیماری را دارا هستند یا نه و احتمال ابتلای برای همه وجود دارد یا نه؟ با توجه به نتیجه تحقیقات و آزمایشات درمورد این بیماری و وابستگی زیاد آن به عوامل ژنتیکی و رایج بودن مصرف داروهای زمینه ساز بیماری، نمیتوانیم از طریق پیشگیری احتمال ابتلا را کاهش دهیم. حسن شناختی که از این رخداد حاصل شد این است که در صورت بروز علائم اولیه بیماری در افراد در صورت مصرف داروهای مرتبط با این بیماری این آگاهی به وجود آمده و نتیجه اینکه در صورت ایجاد حساسیت در همان مراحل اولیه نسبت به آن واکنش نشان داده میشود و جلوی پیشرفت بیماری گرفته میشود.