بهتر است بدانید خار پاشنه در زیر پا دیده میشود. همچنین این مشکل به استئوفیت نیز معروف است. برخی اوقات امکان دارد از زیر پاشنه تا قوس پا مشاهده شود که این ناحیه را فاسیای کف پا نیز مینامند. هنگامی که فاسیای کف پا در اشعه ایکس مشاهده میشود، امکان دارد طول آن به یک و نیم سانت نیز برسد. ما در این مقاله قصد داریم با موضوع خار پاشنه بیشتر آشنا شویم، پس با ما همراه باشید.
آشنایی با خار پاشنه
این عارضه ممکن است به کف پا فشار زیادی وارد کند، در نتیجه باعث تشدید درد میشود. همانطور که پیش از این ذکر شد این عارضه به فاسئیت پلانتار نیز معروف میباشد. فاسئیت پلانتار یک نوع عارضه است که کف پا را درگیر میکند. فاسیا یک بافت میباشد که به نوار شباهت دارد و بسیار سخت و بدون انعطاف میباشد. بافت فاسیا در سراسر بدن وجود دارد و به طور معمول موجب استحکام بخشیدن به دستگاه اسکلتی عضلانی میشود. به یاد داشته باشید هدفی که فاسیای کف پا دنبال میکند، حمایت نمودن از قوس کف پا است. خار پاشنه یک رباط باریک و بلند میباشد که در کف پا و زیر پوست قرار میگیرد. فاسیا میتواند پاشنه پا را به جلو وصل کند. این مقاله در وبسایت بهترین آزمایشگاه شمال تهران به شما اطلاعات مفیدی درمورد خار پاشنه و علائم آن میدهد پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
از نشانه ها و علائم خار پاشنه چه می دانید؟
درد این عارضه به طور معمول در کف پا ایجاد میشود. این درد امکان دارد در تمام کف پا نیز احساس شود. درد میتواند خفیف یا شدید باشد یا برای مدت طولانی در شخص باقی بماند. علاوه بر این درد میتواند به صورت ناگهانی نیز کاملا برطرف شود اما بعد از چند هفته یا چند ماه دوباره ایجاد شود. اگر شما در داخل، جلو یا کف پاشنه تان به ویژه در زمان صبح درد شدیدی احساس میکنید، امکان دارد دچار فاسیای کف پا شده باشید. به طور معمول دردها با راه رفتن و ایستادن شدیدتر میشوند. درد به طور معمول در پاشنه پا احساس میشود اما میتواند به آسانی تمام کف پا را نیز درگیر کند.
اگر درد پاشنه با بالا رفتن وزن بیشتر شود، ممکن است این عارضه شدت بگیرد. معمولا در تعدادی از اسکنهای استخوانی، شکستگیهای بسیار زیری در اثر فشار در قسمت اتصال فاسیا به استخوان پا مشاهده میشود. به یاد داشته باشید بیش از 50 درصد از افرادی که درگیر این عارضه هستند از درد شدید آن شکایت میکنند. 90 درصد این افراد معتقدند با فشار دادن کف پا توسط انگشتان، درد آنها بیشتر میشود. ما در ادامه قصد داریم به دلیل خار پاشنه بپردازیم.
از دلیل ایجاد خار پاشنه چه می دانید؟
خار پاشنه هنگامی اتفاق میافتد که عضله و رباط در دراز مدت درگیر کشیدگی میشوند، پس از آن ممکن است پاشنه دچار آسیب شدیدی شود. بهتر است بدانید پاره شدن غشایی که استخوان پا را به طور کامل میپوشاند یکی از مهم ترین دلایلی است که میتواند این مشکل را ایجاد نماید. همچنین با بالا رفتن سن، فرد بیشتر در معرض آسیبهای جدی قرار میگیرد. با مرور زمان کلسیم میتواند در پا رسوب ایجاد کند. این رسوبات برآمدگیهای استخوانی را به وجود میآورند و موجب تشکیل خار استخوانی میشوند. پس توصیه میشود حتی اگر فرصت ندارید به آزمایشگاهها مراجعه کنید، برای چکاپ دورهای به صورت آزمایش در منزل اقدام نمایید.
خار پاشنه در اثر چه عواملی ایجاد می شود؟
این عارضه در اثر عوامل متعددی ایجاد میشود. ما در ادامه به مهم ترین عوامل این عارضه میپردازیم.
- اگر فردی درگیر آسیب شدیدی شود فاسیای کف پا ممکن است در او مشاهده شود.
- تحلیل چربیهای کف پا در اثر بالا رفتن سن موجب ایجاد فاسیای کف پا میشود.
- گاهی اوقات بالا رفتن وزن موجب ایجاد فاسیای کف پا میشود.
- برخی اوقات افزایش فعالیتهای بدنی موجب ایجاد این عارضه میشود.
- اگر در رژیم غذایی فردی ویتامین C کافی وجود نداشته باشد ممکن است به این عارضه مبتلا شود.
- فشار مکرر موجب به وجود آمدن فاسیای کف پا میشود.
- این عارضه در خانمها بیشتر دیده میشود.
- گاهی اوقات ضربه به پا موجب ایجاد فاسیای کف پا میشود.
- کبودی پاشنه و پاره شدن غشایی که وظیفه پوشاندن آن را برعهده دارد.
- کفشهای تنگ و نامناسب باعث ایجاد فاسیای کف پا میشوند.
- اگر فردی از کفشهای بدون کفی در زمینهای سخت استفاده نماید ممکن است درگیر فاسیای کف پا شود.
- برخی اوقات ایستادن بیش از حد موجب ایجاد فاسیای کف پا میشود.
انجام آزمایش بارداری به صورت تخصصی و حرفه ای در آزمایشگاه فرین.
کفش نامناسب که موجب ایجاد خار پاشنه میشود ویژگیهای زیر را دارد:
- پاشنه دارد.
- قسمتی توپی پا در آن خم میشود.
- حمایت این کفش از کف پا بسیار اندک میباشد.
چه بیماری های زمینه ای می توانند موجب به وجود آمدن خار پاشنه شوند؟
به یاد داشته باشید بیماریهای زیر موجب ایجاد خار پاشنه میشوند:
- هیپروستوز
- ورم کف پا
- اسپوندیلیت آنکیلوزان
- آرتریت واکنشی
برای درمان فاسیای کف پا چه اقداماتی انجام دهیم؟
شما باید برای درمان این عارضه از روشهای زیر کمک بگیرید:
درمان خار پاشنه با استراحت
نخستین قدم برای کاهش نشانههای آن کاهش فعالیتهایی میباشد که موجب تشدید درد میشوند. شما باید فعالیتهای بدنی که موجب ایجاد درد میشوند را کاهش دهید. برخی از فعالیتهای مستقیم روی کف پای شما تاثیر میگذارند. ورزشهایی نظیر ایروبیک و دویدن میتوانند درد شما را تشدید نمایند. علاوه بر این توجه داشته باشید بهترین راه برای شما استراحت کردن میباشد.
استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
داروهایی نظیر ناپروکسن ایبوپروفن میتوانند به کاهش درد در نواحی پاشنه کمک فراوانی کنند. به یاد داشته باشید پیش از مصرف هر دارویی باید از متخصص مشورت بگیرید.
استفاده از یخ
یکی از راههایی که میتواند به درمان خار پاشنه کمک کند، استفاده از یخ میباشد. شما باید سعی کنید یخ یا یک بطری آب سرد را در مدت زمان 15 الی 20 دقیقه زیر پا بغلتانید. این گزینه میتواند برای شما بسیار مناسب باشد. شما به راحتی میتوانید این کار را 4 یا 5 بار در روز تکرار کنید.
کشیدن فاسیای کف پا
یکی از تمریناتی که به درمان خار پاشنه کمک میکند، کشیدن فاسیای کف پا میباشد. این تمرین کششی در حالت نشسته باید انجام شود. شما باید سعی کنید پای آسیب دیدهتان را روی زانوی دیگر بگذارید. پس از آن انگشتان پای آسیب دیده خود را با دستانتان بگیرید و خیلی آرام به طرف جلو بکشید. شما برای این کار میتوانید از یک حوله نیز کمک بگیرید. حوله را دور شست پایتان بپیچید و آن را به طرف خودتان بکشید. کشش فاسیای کف پا را به مدت زمان 10 ثانیه حفظ نمایید. این تمرین را میتوانید حدودا 20 بار برای هر پا تکرار نمایید. بهترین تایم برای انجام دادن این تمرین، اول صبح میباشد.
گاهی اوقات خار پاشنه باعث بروز درد در نواحی زانو میشود. توصیه میشود در این مواقع انواع ویتامین برای زانو درد را بشناسید و استفاده کنید.
درمان خار پاشنه با تزریق کورتیزون
شما میتوانید برای درمان خار پاشنه از کورتیزون کمک بگیرید. کورتیزون یک نوع استروئید میباشد و جزو داروهای ضد التهاب قوی به شمار میرود. این ماده میتواند به کاهش التهاب فاسیای کف پا کمک زیادی کند. ممکن است پزشک شما قصد داشته باشد تعداد تزریقات را محدود نماید. به یاد داشته باشید اگر تعداد جلسات برای تزریق کورتیزون بالا باشد ممکن است فاسیای کف پا پاره شود، پس از آن درد بیمار تشدید میشود.