تبخال تناسلی یکی از شایعترین عفونتهای مقاربتی است که از طریق تماس پوست با پوست انتقال پیدا میکند. آنچه باعث بروز و ابتلا به این بیماری در افراد میشود، ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) است. این ویروس در دو نوع HSV1 و HSV2 وجود دارد، نوع اول همانی است که بسیاری از ما آن را تجربه کردهایم و باعث ایجاد تبخال در اطراف دهان میشود و نوع دوم عامل ایجاد بیماری مقاربتی است. اگرچه ما مکررا از عبارت بیماری مقاربتی استفاده میکنیم، اما منظور ما اصلا این نیست که حتما باید تماس جنسی کاملی اتفاق بیفتد تا این ویروس منتقل شود. انواع ارتباط دهانی، مقعدی یا دخول ممکن است در بروز تبخال تناسلی نقش داشته باشد. ضمنا این بیماری در کشور ما به اشتباه با زگیل تناسلی یکی در نظر گرفته میشود. اگرچه منشا پیدایش هر دو بیماری یکی است، اما ماهیت دو بیماری متفاوت است، ضمن اینکه امکان برداشتن زگیل با لیزر وجود دارد.
علائم ابتلا به تبخال تناسلی چیست؟
تمام افراد مبتلا در صورت داشتن رابطه بدون استفاده از لوازم پیشگیری قطعا ناقل خواهند بود. مهم نیست که مبتلا به این نوع از بیماری مقاربتی، علائم و نشانهها را درک کرده باشد یا نه، اما میتواند ویروس را پخش کند حتی اگر بیعلامت باشد. برخی دو روز پس از مجاورت با فرد آلوده، علائم اولیه ابتلا را مشاهده میکنند، برخی ۱۲ روز بعد و برخی حتی بیشتر. در ابتدا ممکن است بیمار علائم را با یک سرما خوردگی ساده یا آنفولانزا اشتباه بگیرد، زیرا غالبا سر درد، بدن درد، تب و تورم غدد لنفاوی را حس میکند. اما اگر این علائم، نشانههای زیر را نیز به همراه داشت، ممکن است فرد به تبخال تناسلی دچار شده باشد:
- درد در اندام تناسلی
- خارش مزمن در اندام تناسلی
- ترشحات
- ادرار دردناک
- تاولهای کوچک اطراف اندام تناسلی یا مقعد
- زخمهای کوچک دردناک که برجستهاند و خونابه یا ترشح دارند
لمس یا خاراندن این تاول ها سبب میشود تا ترشحات به دیگر اعضای بدن نیز انتقال پیدا کند.
تبخال تناسلی چگونه انتقال پیدا میکند
هر گونه ارتباط پوست با پوست با فرد آلوده، میتواند موجب بیماری شود. بنابراین در یک رابطه جنسی، فقط دخول نیست که باعث ایجاد تبخال تناسلی میگردد، رابطههای اورال و دهانی، مقعدی و واژینال با فرد مبتلا به عفونت، طرف دوم را نیز مبتلا خواهند کرد. به طور کلی چنانچه زخم تبخال، بزاق فرد مبتلا یا مایعات تناسلی او و پوست اطراف محل تبخال، لمس شود، احتمال ابتلا وجود خواهد داشت. ممکن است فرد مبتلا به تبخال تناسلی در حال حاضر تاول، زخم و دردی نداشته باشد که نشان دهد مبتلاست، اما فردی که با او رابطه برقرار کند کاندیدای دریافت این عفونت است. البته لازم نیست بترسید و نگران باشید. صندلی توالت فرنگی و ملحفه نمیتوانند شما را مبتلا کنند یا چنانچه شناگری در استخر به تبخال تناسلی مبتلا باشد، شما لزوما بیمار نخواهید شد. ظرف، اکسسوری، صابون یا حوله مبتلایان نیز برای شما خطری نخواهد داشت. با این وجود برخی افراد مجرد از ابتلا به این عفونت گلهمند هستند. اگرچه بیشترین زمینه ابتلا، ارتباطات جنسی به یکی از سه روش مقعدی، واژنی یا دهانی است و احتمالا رابطه کنترل نشدهای اتفاق افتاده است، اما در موارد بسیار نادری دستگاه اپیلاسیون و تیغ بدن فرد مبتلا میتواند ناقل تبخال تناسلی به فرد سالم
شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
مبتلایان با درد بسیار خفیف یا بسیار مزمن در ناحیه تناسلی، دهان یا مقعد مواجه میشوند. ممکن است در چکاپ پزشکی که به صورت متناوب انجام میدهید، متوجه تبخال تناسلی شوید. گاهی هم نشانههای دیگر را درک میکنید. اما اکثرا بیمار زمانی متوجه ابتلا میشود که تاولهای دردناک را بببیند. زیرا در مراحل اولیه ممکن است آن را با جوش و آکنه اشتباه بگیرد.
پزشک چگونه تبخال تناسلی را تشخیص میدهد؟
پزشکان با دیدن تاولها هم میتوانند تشخیص بدهند که این عفونت تبخال تناسلی هست یا خیر. آزمایش خون نیز میتواند میزان ویروس HSV را اعلام کند. گاهی نیاز به نمونه برداری از تاولهاست. در نظر داشته باشید که پزشک صرفا میتواند اعلام کند که آیا شما مبتلا شدهاید یا نه، اما امکان تشخیص زمان دقیق ابتلا و احتمال اینکه از چه کسی این بیماری به شما منتقل شده است، وجود ندارد.
درمان تبخال تناسلی چیست؟
چنانچه فرد به تبخال تناسلی مبتلا شود، هیچ درمان قطعی برای آن وجود نخواهد داشت. پزشک نهایتا میتواند با تجویز داروهای ضد ویروسی علائم را کاهش دهد و از سطح درد بکاهد. با استفاده از داروهای ضد ویروس هم سطح بیماری کنترل میشود و هم اینکه احتمال سرایت کاهش پیدا میکند، اما از بین نمیرود. این بیماری بین مردان و زنان مشترک است و مبتلا باید همواره در تماس جنسی از لوازم مراقبتی استفاده کند.
عوارض ابتلا به تبخال تناسلی چیست؟
مهمترین عارضه ابتلا به تبخال تناسلی همین است که هرگز درمان نمیشود و مبتلا تا همیشه آن را با خود دارد. ممکن است این ویروس، عفونتهای جدی در چشم و مغز ایجاد کند، هم چنین زمینه ساز ابتلای بدن به ایدز شود. در زنان باردار تبخال تناسلی بسیار خطرناک است و ممکن است عوارضی مانند زایمان زودرس و مرگ جنین را به همراه داشته باشد.
چگونه از ابتلا به تبخال تناسلی پیشگیری کنیم؟
روابط جنسی کنترل نشده خارج از چارچوب، پیامدهای منفی زیادی به دنبال دارد که یکی از آنها ابتلا به تبخال تناسلی است. رعایت بهداشت جنسی و استفاده از لوازم مراقبتی مانند کاندوم نیز میتواند احتمال ابتلا را کاهش دهد. دوش واژینال پیش از رابطه را فراموش کنید، پزشکان معتقدند شستن باکتریهای طبیعی واژن که وظیفه از بین بردن عفونتها را دارند، زمینه ساز ابتلا به انواع بیماریهای مقاربتی است. در عوض پس از رابطه حتما استحمام کنید.
در صورت ابتلا به تبخال تناسلی چه کنیم؟
پس از مراجعه به پزشک، بر اساس دستورات مندرج باید دارو تمام و کمال مصرف شود. قطعا پزشک برای شما قرار معاینه بعدی خواهد گذاشت، با توجه به اینکه این بیماری تا همیشه با شما خواهد بود، معاینات به موقع به نفع سلامتی شماست. همسرتان را حتما در جریان بیماری قرار دهید. تا جایی که ممکن است در طول دوره درمان، رابطه جنسی به هیچ شکلی نداشته باشید و یا حتما از کاندوم استفاده کنید. در طول دوران درمان زخمها و تاولها را همواره تمیز و خشک نگه دارید، آنها را نخارانید و با دست لمس نکنید، دست آلوده را به دیگر نقاط بدن نمالید و هر گونه شدت و ضعف بیماری را مکررا به پزشک اطلاع دهید.
آزمایش بارداری در آزمایشگاه فرین