کمی از زمان تخمکگذاریتان گذشته و احساس اندوه و بیقراری شدیدی دارید و بیجهت مضطرب هستید. نفخ و بدندرد آزارتان میدهد و خستگی و سردرد امانتان را بریدهاست. به احتمال زیاد شما در حال دستوپنجه نرمکردن با سندروم پیش از قاعدگی یا PMS هستید، اختلالی که شناخت آن مهم و ضروری است. در این مقاله علت، علائم و راههای درمان این سندروم را به شما خواهیم گفت تا با آگاهی کافی با خود و بدنتان مهربانتر باشید و این دوره را با آرامش بیشتری پشت سر بگذارید,
سندروم پیش از قاعدگی یا پی ام اس چیست؟
سندروم پیش از قاعدگی یا پی ام اس ترکیبی از علائم فیزیکی و روحی است که مدتی پیش از پریودشدن در بسیاری از زنان بروز میکند. این اختلال به دلیل کاهش سطح هورمونها بهخصوص استروژن و پروژسترون مدتی پس از تخمکگذاری روی میدهد و تا چند روز اول قاعدگی ادامه مییابد. علائم pms در برخی زنان بسیار خفیف است، اما بعضی دیگر دچار وضعیت دردناک و سختی میشوند که نیازمند رسیدگی و درمان است.
آیا چسبندگی رحم باعث ناباروری میشود؟ با عوارض چسبندگی رحم آشنا شوید.
پریود مردانه یا ims چیست؟
جالب است بدانید پریود یا عارضه بدخلقی مردانه که به اختصار IMS نامیده میشود، وضعیتی است که سطح هورمونها تغییر کرده و علائم روانی مشابه با pms را در مردان آشکار میکند. اضطراب، افسردگی و تحریکپذیری غیرطبیعی بخشی از این نشانهها هستند. مراجعه به روانکاو و پزشک در بهبود این علائم موثر است.
علائم سندروم پیش از قاعدگی یا pms
شناخت نشانههای پی ام اس به شما کمک میکند که بر احساساتتان تسلط بیشتری داشته باشید و شرایط فیزیکی خود را بهبود بخشید. یادتان باشد که تغییر در سطح هورمونها کشمکش شدیدی در بدن شما ایجاد میکند و از وضعیت نرمال بیرونتان میآورد. پس سخت نگیرید و به جای نگرانیهای بیمورد با آگاهی از وضعیت خود، در راه بهبود حالتان قدم بردارید. اولین قدم، شناخت این نشانههاست. علائم روحی و جسمی pms عبارتاند از:
- استرس و نگرانی بیمورد
- تحریکپذیری غیرعادی و عصبانیت بی دلیل
- پرخوری و افزایش میل به خوردن شیرینیجات
- بیخوابی یا نیاز به خواب زیاد
- خستگی و کاهش نیرو
- میل شدید به گریستن
- کاهش میل جنسی
- عدم تمرکز
- نفخ و درد شکم
- سرگیجه، سردرد و کمردرد
- احساس درد در ناحیه سینه
- اسهال یا یبوست شدید
- بروز جوش و آکنه روی پوست
- درد در عضلات و مفاصل
- تپش قلب و تنگی نفس
انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری و آزمایش در منزل توسط بهترین آزمایشگاه در اندرزگو که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند.
سندروم پیش از قاعدگی و سرگیجه
سندروم پیش از قاعدگی در برخی از زنان با سرگیجه همراه است و به عقیده بسیاری، این حالت به دلیل تغییر در سطح هورمونها اتفاق میافتد. بلافاصله پس از تخمکگذاری، هورمون استروژن افزایش مییابد تا آمادگی رحم را برای بارداری بالا ببرد. افزایش این هورمون باعث کاهش فشار خون و درنتیجه بروز سرگیجه میشود. افت قند خون در این زمان به دلیل اختلالات هورمونی یکی دیگر از علل ایجاد سرگیجه است. با تغذیه مناسب، نوشیدن آب و استراحت کافی میتوان علائم این سندروم را بهحداقل رساند و pms را کنترل کرد.
تفاوت علائم سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
بسیاری از نشانههای پی ام اس و بارداری مشابه هستند، اما تفاوت اصلی این دو وضعیت در داشتن حالت تهوع و استفراغ هنگام بارداری است. در سندروم پیش از قاعدگی علائم چند روز پس از پریودشدن از بین میروند اما در صورت حاملگی تا مدتها بعد ادامه دارند و شدت مییابند. تنها با انجام آزمایش بارداری میتوانید بابت این مسئله مطمئن شوید.
سندروم پیش از قاعدگی از چه زمانی شروع می شود؟
سندروم پیش از قاعدگی به طور معمول مدتی بعد از تخمکگذاری آغاز میشود و تا چند روز پس از شروع پریود ادامه دارد. در یک سیکل 28 روزه، معمولا تخمکگذاری دو هفته پیش از قاعدگی مجدد رخ میدهد، وقتیکه هورمونها سطح بالایی دارند. اگر در این زمان، بارداری اتفاق نیفتد هورمونها کاهش مییابند و علائم پی ام اس کمکم خودشان را نشان میدهند. مدتزمان بروز نشانههای pms در زنان مختلف متفاوت است. درحالیکه علائم این سندروم در بعضی از زنان حدود دو هفته پیش از شروع پریود آشکار میشوند، برخی دیگر 3 یا 4 روز قبل از قاعدگی این نشانهها را بروز میدهند.
کاهش علائم pms
برای تشخیص و درمان سندروم پیش از قاعدگی پزشک متخصص از شما میخواهد در دو دوره علائم خود را ثبت و زمان آغاز و پایان آنها را یادداشت کنید. این کار کمک میکند تا نشانههای این اختلال با سایر بیماریها و وضعیتهایی مانند بارداری اشتباه گرفته نشود. وقتی این سندروم تشخیص داده شد نوبت به درمان میرسد. دو دسته درمان برای pms بهکار گرفته میشود:
- درمان غیردارویی؛ این درمان به کمک ورزش، مدیتیشن، تراپی، مصرف ویتامینها و رژیم غذایی سالم و مناسب انجام میگیرد و بسیار نتیجهبخش است.
- درمان دارویی؛ در موارد حادی که درمان غیردارویی بهتنهایی پاسخگو نیست، پزشک داروهایی را با هدف تنظیم هورمونها و عملکرد بدن تجویز میکند.
داروی pms یا سندروم پیش از قاعدگی
مسکنهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن دردهای سندروم پیش از قاعدگی را در برخی موارد تسکین میدهند. استفاده از دیورتیکها برای کاهش حساسیت و تورم سینهها و بهبود نفخ شکم موثر است. گاهی پزشک قرصهای هورمونی پیشگیری از بارداری را تجویز میکند. این داروها جلوی تخمکگذاری را میگیرند و علائم پی ام اس و شدت خونریزی قاعدگی را کاهش میدهند که البته در همه زنان ثمربخش نیست.
از آخرین باری که آزمایش خون دادی چند وقت میگذره؟؟
همین حالا برای انجام آزمایش خون اقدام کن!!
بسته به میزان شدت pms داروهای مختلفی توسط پزشک تجویز میشود. در موارد پی ام اس شدید یا PMDD که علائم، فلجکننده و بسیار آزاردهندهاند مصرف برخی داروهای ضدافسردگی مهارکننده بازجذب سروتونین مانند فلوکستین، پاروکستین و سرترالین به صورت روزانه موثر است. تجویز داروهایی مانند لوپرولید و گوسرلین با توقف ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون توسط تخمدانها شکلی از یائسگی را در بدن ایجاد و علائم سندروم پیش از قاعدگی را خفیف میکنند. یادتان باشد مصرف این گروه از داروها در طولانیمدت منجر به پوکی استخوان شده و فقط در موارد خاصی تجویز میشوند.
مصرف خودسرانه دارو برای معالجه سندروم پیش از قاعدگی بهشدت اشتباه است، اما درمانهای خانگی در بسیاری از موارد اثربخش هستند. در ادامه شما را با این درمانها بیشتر آشنا میکنیم.
درمان خانگی سندروم پیش از قاعدگی
درمان خانگی پی ام اس علائم این سندروم را بهبود میدهد و روشی موثر در کاهش دردهای این دوران است. این درمانها شامل:
- مصرف ویتامینها و مکملهای گیاهی تنظیمکننده هورمونها
- انجام ورزشهای سبک و هوازی
- ماساژ دادن شکم با روغنهای گیاهی مانند اسطوخودوس، بابونه و گلاب و استفاده از کیسه آب گرم
- مصرف بهاندازه سبزیجات، سویا، تخممرغ، ماهی، آجیل و جوانه گندم
- عدم مصرف الکل و دخانیات
- نوشیدن آب فراوان
- کاهش مصرف قهوه و کافئین
- کاهش مصرف غذاهای نفخدار
- استفاده از گیاه پنج انگشت و گل مغربی
- نوشیدن دمنوشهای گیاهی و مقوی
دمنوش برای سندروم پیش از قاعدگی
مصرف دمنوشهای گیاهی در درمان سندروم پیش از قاعدگی موثر است. در ادامه تعدادی از بهترین دمنوشهای مناسب این دوران را به شما معرفی میکنیم.
- دمنوش نعنا
- دمنوش آویشن و عسل
- دمنوش گل گاوزبان
- دمنوش رازیانه
- دمنوش دارچین و زعفران
- دمنوش بهارنارنج
- دمنوش اسطوخودوس
کاهش استرس در سندروم پیش از قاعدگی
برای کاهش استرس در pms اولین قدم شناخت خود و شرایط بدنیتان است. اکنون از این موضوع آگاهید که ممکن است پیش از قاعدگی با علائم فیزیکی و روانی بسیاری درگیر شوید و این اتفاق، کاملا طبیعی است. برای کم شدن استرس و اضطراب که خود از پیامدهای سندروم پیش از قاعدگی است، دمنوشها و مکملهای گیاهی بهترین گزینهاند. استراحت کافی در کنار ورزش و تغذیه مناسب یاریتان میکند تا روان آسودهتری داشته باشید و این دوران را بهسلامت طی کنید.
رفلاکس معده نیز یکی از انواع عارضههای گوارشی بوده است. راهها درمان و علائم رفلاکس معده را بشناسید.
اگر pms طولانی شد چهکار کنیم؟
طولانی شدن pms از مواردی است که خود استرسزا است و نگرانیهای زیادی را در شما بهوجود میآورد. در این شرایط ابتدا مطمئن شوید که باردار نیستید و این طولانیشدن علل دیگری دارد. دمنوشهای بازکننده عروق و آرامبخش را دست کم نگیرید، چراکه در پریودشدن شما بسیار موثر هستند. پیادهروی و انجام فعالیتهای هوازی نیز بسیار اثربخش خواهند بود. اگر پی ام اس طولانی شد و از باردار نبودن خود هم مطمئن شدید و همچنان قاعدگی اتفاق نیفتاد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سخن آخر
در این مقاله علت و علائم سندروم پیش از قاعدگی و روشهای مختلف درمان آن را به شما معرفی کردیم. یادتان باشد که شناخت پی ام اس و نشانهها و عوارض آن بسیار مهم است و به شما و اطرافیانتان در گذراندن بهتر این دوران کمک خواهد کرد. بنابراین بدن خود را بهخوبی بشناسید و با بهکارگیری نکات گفتهشده سختگیری را کنار بگذارید و از فشارهای جسمی و روانی قاعدگی بکاهید.