دلایل ریزش مو شدید

FARIN BLOG
Beyond All
آنچه در این مقاله میخوانید...

همه ما حداقل یک‌ بار در طول زندگی خود تجربه ریزش مو را داشته‌ایم. گاهی متوجه می‌شویم که موهای بیشتری روی بالش، شانه و یا رختخواب ما هست. همچنین وقتی به حمام می‌رویم، ممکن است از حجم زیادی از مو که بر کف حمام ریخته و راه‌آب را می‌بندد وحشت کنیم. اما واقعا دلایل ریزش مو زیاد چیست؟ این مقاله 10 دلیل رایج ریزش مو را بررسی می‌کند.

انواع آزمایش خون برای تشخیص بیماری ها و کمبود ویتامین در بدن و آزمایش بارداری (قبل و حین بارداری) با پیشرفته ترین تجهیزات و امکانات

1. هورمون‌ های مردانه

آندروژن‌ها یا همان هورمون‌های جنسی مردانه، شایع‌ترین علت ریزش مو هستند. بسیاری از افراد به‌طور ارثی دچار این نوع ریزش می‌شوند که به آن «آلوپسی آندروژنیک» گفته می‌شود. فرقی نمی‌کند مرد باشید یا زن، اگر این ژن را داشته باشید و مردان خانواده شما طاس باشند، احتمالا شما هم در سنین جوانی دچار ریزش مو می‌شوید. با این حال، الگوی این ریزش در زنان و مردان فرق دارد.

در طاسی با الگوی زنانه، آندروژن‌ها می‌توانند باعث ضعیف‌شدن فولیکول‌های مو شده و همچنین منجر به ریزش بیش از حد مو شوند، اما ندرتا سبب طاسی می‌شوند. حساسیت به آندروژن ممکن است در تغییرات مربوط به استروژن، مانند استفاده از دارو برای پیشگیری از بارداری و همچنین یائسگی، تشدید شود.

از سوی دیگر، طاسی با الگوی مردانه با افزایش آندروژنی به نام دی‌هیدروتستوسترون (DHT) مرتبط است. DHT نه تنها به فولیکول‌های مو متصل می‌شود و رشد مو را متوقف می‌کند، بلکه ممکن است طول عمر مو را هم کاهش دهد. به همین دلیل هم طاسیِ کامل، در مردان بیشتر است.

فشار خون بالا، بیماری قلبی، سرطان پروستات و سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) هم در تشدید ریزش موی ناشی از هورمون‌ها نقش دارند.

بیشتر بخوانید: نقش ویتامین D در بارداری

2. مشکلات تیروئید

تیروئید کم‌کار یا پرکار، می‌تواند منجر به ریزش مو شود؛ زیرا یک عدم تعادل هورمونی محسوب می‌شود. بیماری‌های خودایمنی غده تیروئید، مانند تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز نیز ممکن است ریزش مو را تشدید نمایند.

هورمون‌های تیروئید تقریباً به تنظیم همه عملکردهای بدن، از جمله رشد مو کمک می‌کنند. درمان اختلالات تیروئید ریزش موی ناشی از اختلال در غده تیروئید را درمان می‌کند.

3. بارداری

نوسانات شدید هورمون‌ها که پس از بارداری و زایمان اتفاق می‌افتد، می‌تواند سبب ریزش موی شدید شود. ریزش مو پس از زایمان در 40 تا 50 درصد از زنان اتفاق می‌افتد. سطح استروژن در دوران بارداری افزایش می‌یابد که به‌طور موقت سبب رشد مو می‌شود. اما پس از زایمان، دوباره استروژن به حالت اول برمی‌گردد و موهایی که رشد کرده‌اند احتمالا می‌ریزند.

آزمایشگاه فرین امکان آزمایش در منزل را برای شما عزیزان فراهم کرده است.

ریزش مو پس از زایمان، ممکن است یک تا شش ماه بعد اتفاق بیفتد و علائم آن تا 18 ماه طول بکشد. این ریزش در امتداد خط مو و همچنین در زنان با موهای بلند بیشتر است. اما لازم است بدانید که این مشکل موقتی است و موها دوباره رشد خواهند کرد. ریزش مو پس از زایمان قابل پیشگیری نیست، اما با رعایت نکات تغذیه‌ای به حداقل می‌رسد.

4. دارو های خاص

ریزش مو یکی از عوارض جانبی برخی از داروها است. داروهای رقیق‌کننده خون، داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای ضدافسردگی، ضد‌التهاب‌ها و مسدود‌کننده‌های کانال بتا و کلسیم همگی می‌توانند منجر به نازک‌شدن مو یا طاسی شوند. مصرف بیش از حد ویتامین A و داروهای مبتنی بر ویتامین A به نام رتینوئیدها نیز می‌تواند باعث ریزش شود. داروهای شیمی‌درمانی که برای درمان سرطان استفاده می‌شوند نیز باعث ریزش مو می‌شوند.

پس از قطع این داروها و همچنین شیمی درمانی، که هر دو باید با نظر پزشک باشد، موهای ریخته‌شده دوباره رشد می‌کنند.

5. آلوپسی آره آتا (AA)

«آلوپسی» اصطلاح پزشکی برای ریزش مو است و «آلوپسی آره آتا» یک بیماری خود ایمنی را توصیف می‌کند که در آن سیستم ایمنی به فولیکول‌های مو حمله کرده و آنها را از بین می‌برد و از رشد موهای جدید جلوگیری می‌کند.

بسته به نوع این بیماری، ریزش ممکن است فقط در پوست سر یا در سراسر بدن اتفاق بیفتد. آلوپسی آره آتا ممکن است منجر به نازک‌شدن موها، تکه‌های طاس، طاسی نسبی یا طاسی کامل شود. همچنین ممکن است دائمی یا موقت باشد. دلایل متعددی از جمله ژنتیک برای ابتلا به این عارضه وجود دارد. برای درمان‌های لازم باید با متخصص پوست صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: علائم کمبود ویتامین دی

6. بیماری‌ های خود ایمنی

آلوپسی آره آتا تنها یکی از انواع بیماری‌های خود ایمنی است که می‌تواند باعث ریزش مو شود. تیروئیدیت هاشیموتو و لوپوس، دو نمونه دیگر از بیماری‌های خود ایمنی هستند که می‌توانند منجر به ریزش مو شوند. ریزش موی ناشی از بیماری‌های خود ایمنی گاهی برگشت‌پذیر نیست. اما داروها و جراحی‌های ترمیم مو ممکن است به جبران آن کمک کنند.

7. استرس فیزیکی و ذهنی

هنگامی که بدن یک استرس فیزیکی یا روانی جدی را تحمل می‌کند، چرخه طبیعی رشد مو می‌تواند مختل شود و در نتیجه ریزش ایجاد شود. تصادف شدید، جراحی، سوختگی یا بیماری‌های جدی می‌تواند به فولیکول‌های مو شوک وارد کند و منجر به ریزش 50 تا 75 درصد از موها شود. همچنین یک رویداد تغییر‌دهنده زندگی مانند طلاق یا جدایی، ورشکستگی یا سایر مشکلات مالی، از دست دادن خانه یا مرگ یکی از عزیزان، استرس عاطفی قابل توجهی ایجاد می‌کند که چرخه طبیعی رشد مو را مختل می‌کند.

علت ریزش مو

این ریزش، گاهی اوقات چند ماه پس از استرس رخ می‌دهد و با نام «تلوژن افلوویوم» شناخته می‌شود که در عرض شش تا هشت ماه برطرف می‌شود. جالب است بدانید COVID-19، ممکن است به جای خود بیماری، باعث ریزش مو شود یا این ریزش در دوران نقاهت اتفاق بیفتد.

8. تریکوتیلومانیا

تریکوتیلومانیا بیماری است که در آن فرد موهای خود را می‌کند. این مشکلِ سلامت روان، با اختلال وسواس فکری اجباری و انواع دیگر اختلالات اضطرابی مرتبط است. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، پس از کندن موها احساس تسکین یا لذت می‌کنند. تریکوتیلومانیا اغلب در سنین 10 تا 13 سالگی ایجاد می‌شود و به شکل مزمن ادامه می‌یابد.

9. کمبود مواد مغذی

کمبود برخی انواع ویتامین و مواد معدنی می‌تواند منجر به ریزش مو و کاهش رشد آن شود. تاثیر بیوتین، روی و آهن بر روی سلامت مو بسیار زیاد است و ناکافی بودن آن در بدن می‌توانند سبب ریزش شوند.

تغذیه نامناسب یا رژیم‌های سخت یا به شدت محدودکننده می‌تواند منجر به انواع کمبود مواد مغذی شود که به نوبه خود می‌تواند منجر به ریزش شود.

با این حال قبل از شروع به مصرف مکمل باید مطمئن شوید که دچار کمبود هستید؛ در غیر این صورت ممکن است مصرف مکمل فایده‌ای نداشته باشد.

بیشتر بخوانید:  ویتامین برای مو و ناخن و سلامت پوست

10. رسیدگی بیش از حد به مو

شامپوزدن یا سشوار کشیدن بیش از حد، استفاده مکرر از ابزارهای حالت‌دهنده گرم، کشیدن موها – مثلاً در حین سشوارکشیدن یا حالت‌دادن- یا مالیدن شدید پوست سر، همگی می‌توانند منجر به ریزش مو شوند. کاندیشنرها و رنگ‌های مو نیز ممکن است به این نوع ریزش منجر شوند.

بیشتر بخوانید: درمان نازک شدن و شکستگی ناخن

آزمایش های مورد نیاز برای درمان ریزش مو چیست؟

برای درمان ریزش مو ابتدا باید آزمایش بدهید تا ببینید برای کمبود چه ویتامین هایی در بدنتان است. برخی از موارد عبارت است از:

آزمایش هورمون

به دلیل تغییرات هورمونی مثل بارداری و زایمان و بلوغ و افزایش موی زائد در برخی افراد دچار ریزش مو می شوند. ازمایش هورمون ها شامل DHT\ LH\ testosterone\ FSH\ Androstenedione\ 170HP می باشد.

غیراستاندارد بودن هورمون‌ها هم در خانم‌ها و هم آقایان باعث ریزش مو می‌شود.

آزمایش باکتری معده

برخی از بیماری های گوارشی باعث ریزش مو می شوند و باکتری های موجود در گوارش بیوتین مصرف می‌کنند از همین رو باید آزمایش باکتری معده شامل آزمایش خون و مدفوع جهت بررسی  H-Pylori است را بدهند.

آزمایش های دیگر

انجام آزمایش فولیک اسید/ بیوتین/ آهن خون/ ویتامین D3/ زینک/ B12/ منیزیم برای تشخیص و درمان ریزش مو مهم است.

 انجام تمامی آزمایشات با به روز ترین متدهای پیشرفته و با دقت بالا در فرین، بهترین آزمایشگاه در چیذر

سخن آخر

ریزش مو دلایل متعددی می‌تواند داشته باشد. برای درمان این عارضه لازم است منشاء آن را پیدا کنید. برای مثال، وقتی ریزش مو ناشی از اختلالات هورمونی و کمبود مواد مغذی است، لازم است اختلالات برطرف شده و یا مواد غذایی دچار کمبود جبران شوند. از طرف دیگر، برخی از انواع ریزش قابل پیشگیری نیستند. برای مثال ریزش بعد از زایمان و یا ناشی از استرس، معمولا رخ می‌دهد. با این حال با اقداماتی می‌توان آنها را مدیریت کرد و یا از شدت ریزش کاست. برای هرگونه اقدام درمانی در این زمینه، لازم است از متخصص پوست و مو مشورت بگیرید و از مصرف خودسرانانه دارو و مکمل‌ها خوددای کنید. همچنین لازم است برای درمان برخی از بیماری‌های زمینه‌ای، به سایر متخصصان در حوزه پزشکی مراجعه کنید.

آخرین مطالب
مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان
انواع بیماری

مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان

قلب به عنوان عضو حیاتی بدن وعضله‌ای قدرتمند که خون را به سراسر بدن پمپاژ می‌کند، مستعد بیماری و اختلال است. مشکلات قلبی علل و

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص
انواع بیماری

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص

تب دنگی یا تب استخوان شکن، بیماری ویروسی که از طریق نیش پشه‌های آلوده منتقل می‌شود و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری که زیستگاه

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمونه گيری در منزل

برای خدمات نمونه گيری در منزل و محل كار شماره تماس خود را ثبت کنید تا همكاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگيرند.