زخم معده; علت، علائم و راه های درمان آن

FARIN BLOG
Beyond All
آنچه در این مقاله میخوانید...

زخم معده با جراحت‌های باز در سطح داخلی معده خود را نشان می‌دهد که ترشح بیشتر از حد معمول اسید، دلیل اصلی آن است. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که محافظ مخاطی معده به دلایل مختلف از بین می‌رود و به اسید و آنزیم‌های گوارشی اجازه می‌دهد دیواره معده را زخم کنند. زخم‌های باز موجود در دیواره معده به‌صورت مداوم توسط اسید معده تحریک می‌شوند و وضعیت بیمار را بدتر می‌کنند. در موارد حاد، بیمار با علائمی مانند خونریزی، تورم و دردهای غیرقابل‌تحمل روبرو می‌شود. دردهای معده در برخی مواقع شدید و آزاردهنده می‌شوند و بر کیفیت زندگی اثرات منفی می‌گذارند.

مطالب مرتبط: آشنایی کامل با انواع بیماری و علائم آنها

علائم زخم معده

زخم معده نیز مانند دیگر بیماری‌ها با یک‌سری علائم مشخص می‌شود. برخی علائم شیوع بیشتری نسبت به سایرین دارند که در این بخش به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • درد یا ناراحتی در بخش بالای شکم، در هر نقطه‌ای بین ناف و استخوان سینه
  • احساس سیری زودهنگام در موقع صرف وعده‌غذایی
  • حالت تهوع و در برخی مواقع استفراغ
  • ورم یا نفخ شکم
  • آروغ‌
  • عدم تحمل غذاهای چرب

مطالب مرتبط: رفلاکس معده نیز یکی از انواع بیماری گوارشی بوده است. راه‌ها درمان و علائم رفلاکس معده را بشناسید.

متداول‌ترین علامت زخم معده، دردهای شکمی است. دردهای معده، کسل‌کننده و گاهی با سوزش همراه هستند. بر اساس گزارش‌های بیماران، این درد در برخی مواقع با احساس درد و ناراحتی همراه است و گاهی نیز به طور موقت ناپدید می‌شود. دردهای موردنظر ممکن است در موقع شب و بعد از خوردن غذا افزایش پیدا کنند. در برخی افراد نیز صرف وعده‌غذایی موقتاً درد را از بین می‌برد. علت‌های مختلفی باعث ایجاد این بیماری می‌شود که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

میکروب معده یا زخم معده

توضیحات دکتر مائده ابهت راجع به میکروب معده یا زخم معده:

 

علت ایجاد زخم معده

  1. عفونت هلیکوباکترپیلوری یکی از دلایل گرفتار شدن افراد به بیماری زخم معده است. به طور طبیعی سیستم ایمنی بدن از افزایش بیش از حد این میکروب در معده جلوگیری می‌کند. در برخی افراد این باکتری به تکثیر خود ادامه می‌دهد و به مخاط معده آسیب وارد کرده و باعث التهاب مزمن و زخم می‌شود. 40 درصد زخم های معده در افراد مربوط به عفونت هایی است که این باکتری ایجاد می‌کند.
  2. استفاده بیش از حد داروهای NSAID یا ضدالتهابی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین از دیگر دلایل ابتلا به بیماری زخم معده هستند. بیش از 30 درصد از زخم های معده به علت مصرف بدون نسخه داروهای مسکن ضد التهابی رخ می‌دهند.
  3. بیماری زولینگر – الیسون (zes) یک وضعیت کمیاب است که در آن هورمون‌ها عامل اصلی ایجاد اسید بیش از حد هستند. این سندرم همچنین در معده، زخم‌های دردناک ایجاد می‌کند.
  4. استرس‌های شدید، سوختگی یا جراحت‌ها نیز عاملی مهم در ایجاد زخم‌های آزار دهنده در معده هستند.

علت ابتلا به زخم معده

پیشگیری از زخم معده

برای پیشگیری از دچار‌شدن به زخم معده باید از مصرف تنباکو، الکل، داروهای ضدالتهابی اجتناب کنید. زمانی که افراد با نشانه‌هایی مانند دردهای شکمی، آروغ‌زدن، نفخ، تهوع و… مواجه می‌شوند، باید آن‌ها را جدی بگیرند. شستن مکرر دست‌ها و مصرف غذاهای کاملاً پخته از خطر ابتلای افراد به عفونت هلیکوباکترپیلوری پیشگیری می‌کند.

انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری و آزمایش در منزل توسط بهترین آزمایشگاه در تهران که کادر مجرب و حرفه‌ای دارد و از مدرن‌ترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده می‌کند.

درمان زخم معده

یافتن راهکارهای ایده‌آل برای درمان زخم معده جزء نیازهای اصلی بیمارانی است که با این مشکل روبرو هستند. برای درمان این بیماری می‌توانید شیوه‌های متنوعی مانند دارو درمانی، دمنوش‌‌ها، درمان‌های خانگی و حتی جراحی را امتحان کنید.

درمان شیمیایی زخم معده

آنتی‌بیوتیک‌ها و داروهای مهارکننده پروتون جزء درمان‌های شیمیایی هستند که این بیماری را درمان می‌کنند. جراحی جزء آخرین روش درمانی است که به دلیل عود مکرر بیماری و عدم درمان با دارو پیشنهاد می‌شود. در این روش، زخم‌های موجود در معده توسط متخصص جراحی می‌شوند. محدودکردن مصرف خودسرانه مسکن‌ها، عدم مصرف مکمل‌های آهن، مدیریت استرس، اجتناب از مصرف غذاهای تند و چرب و دوری از مصرف الکل و سیگار را باید در درمان این بیماری جدی بگیرید.

اگر شما هم جزء افرادی هستید که با زخم معده مواجه هستید در انتخاب مسکن‌های بدون نسخه دقت کنید. مصرف مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن، زخم‌ها را تحریک کرده و جلوی بهبود سریع زخم‌های در حال خونریزی را می‌گیرد.

  • در مصرف مکمل‌های آهن زیاده‌روی نکنید، مصرف بیش از حد آهن، پوشش معده و زخم شما را تحریک می‌کند.
  • مدیریت استرس و تمرین تکنیک‌هایی برای آرامش مانند تنفس عمیق و ورزش‌هایی مانند یوگا در کاهش استرس و بهبود سریع‌تر زخم‌ها نقش دارد.
  • پرهیز از مصرف غذاهایی که باعث تحریک معده می‌شوند؛ مانند غذاهای تند، مرکبات و غذاهای چرب از دیگر راهکارها است که می‌توانید امتحان کنید.
  • دوری‌کردن از مصرف سیگار و الکل از دیگر موارد ضروری است؛ زیرا باعث ایجاد زخم جدید و تشدید بیماری می‌شود.

بهترین قرص برای زخم معده

تجویز قرص برای زخم معده به علت آن بستگی دارد. با درمان به‌موقع، بیشتر زخم‌ها در عرض چند ماه بهبود پیدا می‌کنند. درصورتی‌ که زخم‌های موجود در دیواره معده به علت عفونت هلیکوباکترپیلوری باشند، آنتی‌بیوتیک‌ها و مهارکننده پمپ پروتون گزینه مناسبی هستند. از آنتی‌بیوتیک‌ها رایج برای زخم معده می‌توان به آموکسی‌سیلین، کلاریترومایسین و مترونیدازول اشاره کرد.

4 هفته پس از مصرف آنتی‌بیوتیک، متخصص گوارش برای شما آزمایش تجویز می کند تا وجود عفونت هلیکوباکترپیلوری را بررسی کند. مهار کننده‌ها از آسیب بیشتر زخم پیشگیری می‌کنند و به مدت 4 تا 8 هفته باید مصرف شوند. از مهارکننده‌ها نیز می‌توان به امپرازول‌، پنتوپرازول و لانسوپرازول اشاره کرد.

بهترین قرص برای زخم معده

درمان خانگی زخم معده

برخی مواد غذایی، گیاهان و مکمل‌ها به بدن شما کمک می‌کنند تا با باکتری‌های ایجادکننده زخم معده، مبارزه کنید.

  • استفاده از منابع پروبیوتیک‌ها مثل ماست‌ها، غذاهای تخمیر شده و مکمل‌های پروبیوتیک
  • مصرف میوه‌های حاوی فلاونوئید
  • مصرف سیر، شیرین‌بیان، آلوئه‌ورا و دمنوش‌های گیاهی

اگر شرایط حضور در آزمایشگاه را ندارید، می‌توانید از خدمات آزمایش در منزل فرین استفاده کید.

برای زخم معده چی بخوریم

برای زخم معده چی بخوریم جزء سؤالات متداول افراد در حیطه این بیماری است. پژوهش‌ها مشخص کرده‌اند که مصرف غذاهایی با فیبر بالا، خطر دچارشدن به این بیماری را کاهش می‌دهد. فیبرهای غذایی در انواع محلول و غیرمحلول وجود دارند که نوع محلول ارتباط قوی‌تری با کاهش خطر ابتلا به زخم معده دارد. از غذاهای حاوی این فیبر می‌توان به جو دوسر، پوسته پسیلیوم، حبوبات، دانه‌های کتان، جو، آجیل و برخی سبزی‌ها و میوه‌ها مانند پرتقال، سیب و هویج اشاره کرد.

تحقیقات نوین از تأثیرات محافظتی بی‌نظیر چای سبز و دیگر غذاهای سرشار از فلاونوئیدها در مقابل گاستریت‌ها و عفونت هلیکوباکترپیلوری خبر می‌دهد. غذاها یا نوشیدنی‌های سرشار از فلاونوئید از تکثیر بیش از حد هلیکوباکترپیلوری پیشگیری می‌کنند.

غذاها و میوه‌های دارای ویتامین ‌آ مثل سیب‌زمینی شیرین، گوجه‌فرنگی، هویج و کلم‌پیچ می‌توانند نقش مهمی در پیشگیری و کوچک‌کردن زخم‌های معده داشته باشند.

فلفل دلمه‌ای قرمز نیز مملو از ویتامین c است و نقش مهمی در بهبود زخم‌های معده دارد. مصرف میوه‌هایی مانند توت‌فرنگی، کیوی و کلم‌بروکلی نیز به درمان زخم‌های معده کمک می‌کنند.

مطالب مرتبط: علل ابتلا و ایجاد معده درد عصبی چیست؟ بهترین رو‌ش‌های درمان معده درد عصبی را بشناسید.

بهترین دمنوش برای زخم معده

در صورت ابتلا به زخم معده، نوشیدنی مناسب برای دهیدراته نگه‌داشتن بدن جزء نیازهای اصلی است. آب را می‌توان یک نوشیدنی برتر برای رقیق کردن اسیدهای معده دانست. پس از آب، دمنوش‌ها می‌توانند در درمان زخم‌های معده موثر باشند. از رایج‌ترین دمنوش‌ها برای کاهش درد می‌توان به بابونه، چای سبز بدون کافئین، کامبوجا (چای، شکر و پروبیوتیک)، کفیر (شیر تخمیر شده شبیه ماست رقیق)، آب عسل و چای زردچوبه اشاره کرد.

درمان قطعی زخم معده

درمان زخم معده با جراحی

گاهی دارو درمانی زخم معده را به‌صورت موقتی درمان می‌کند؛ ولی بیمار همچنان با عود دوباره بیماری روبرو است. در این موقع پزشک متخصص، جراحی را پیشنهاد می‌دهد. درصورتی‌که زخم‌های موجود در معده، خونریزی داشته باشند، بیمار باید سریعاً جراحی شود. در این روش، جراح منبع خونریزی (یک شریان کوچک در پایه زخم) را شناسایی کرده و آن را برطرف می‌‌کند. برای بستن زخم سوراخ شده یا باز شده در دیواره معده به جراحی اضطراری نیاز است.

از آخرین باری که آزمایش خون دادی چند وقت می‌گذره؟؟

همین حالا برای انجام آزمایش خون اقدام کن!!

کلام آخر

زخم معده یکی از بیماری‌های رایج در بین افراد است که به دلیل سبک زندگی غلط و مصرف غذاهای تند و چرب اغلب افراد با آن روبرو هستند. این بیماری با علائمی مانند درد شکمی، نفخ، تهوع، استفراغ، سوزش و تورم خود را نشان می‌دهد.  علت ایجاد این مشکل در افراد، عفونت هلیکوباکترپیلوری، مصرف بی‌رویه داروهای مسکن، استرس و غیره است. مصرف فیبرها، میوه‌های حاوی ویتامین A و C  و دمنوش‌‌های حاوی فلاونوئید می‌تواند به درمان این بیماری کمک کند.

آخرین مطالب
مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان
انواع بیماری

مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان

قلب به عنوان عضو حیاتی بدن وعضله‌ای قدرتمند که خون را به سراسر بدن پمپاژ می‌کند، مستعد بیماری و اختلال است. مشکلات قلبی علل و

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص
انواع بیماری

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص

تب دنگی یا تب استخوان شکن، بیماری ویروسی که از طریق نیش پشه‌های آلوده منتقل می‌شود و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری که زیستگاه

اشتراک گذاری

یک پاسخ

  1. زخم‌های گوارشی زخم‌هایی باز هستند که در سطح داخل معده یا بخش ابتدایی روده باریک (که به آن دوازدهه هم می‌گویند) ایجاد می‌شوند؛ زخم معده بیماری دردناکی است که لذت غذا خوردن را از شما می‌گیرد و وقت و بی‌وقت با دردهای شدید و خفیف آزارتان می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمونه گيری در منزل

برای خدمات نمونه گيری در منزل و محل كار شماره تماس خود را ثبت کنید تا همكاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگيرند.