رفع تشنگی در ماه رمضان، یکی از چالشهایی است که روزهداران با آن مواجه میشوند. بعضی از افراد برای رفع این تشنگی آب زیادی را بین سحر و افطار مصرف میکنند و یا از نوشیدنیهای بسیار سرد استفاده مینمایند. این روشها نه تنها تشنگی را تشدید میکند، بلکه سبب آسیب به بدن روزهدار هم میشود.
اگر با مشکل رفع تشنگی در ماه رمضان روبرو هستید،باید بدانید در این امر چه ویتامین هایی برای بدن مفید است. این مقاله پس از توصیههای کلی، به شما 5 نوشیدنی مفید برای برطرفکردن تشنگی معرفی میکند.
توصیههایی برای رفع تشنگی در ماه رمضان
برخی از مواد غذایی سبب تولید مقادیر زیادی ادارار میشوند و یا به سبب خواصی که دارند تشنگی را زیاد میکنند. پس از قبل از اینکه بهسراغ نوشیدنیهای مناسب برای رفع تشنگی در ماه رمضان بروید، لازم است این مواد غذایی را مصرف نکرده و یا مصرف آنها را بهحداقل برسانید.
- چای پر رنگ در زمان افطار و سحر: چای پر رنگ مدر است و با دفع آب از بدن، سبب تشنگی میشود.
- غذاهای سرخکرده و روغنی
- مصرف مواد غذایی ادرار آور مانند هندوانه، نسکافه و قهوه غلیظ
- استفاده از غذاهای شور و حاوی نمک زیاد مانند سوسیس و کالباس، کنسروها و غذاهای آماده
- مصرف مواد غذایی عطشآور مانند بادمجان، کشک، ماکارونی و ماهی
- خوردن مقدار زیادی زولبیا وبامیه و سایر شیرینیجات ها
- استفاده از آب سرد در هنگام افطار
بسیاری از ریزش موها و خستگی مداوم بدن، نازک شدن ناخن، بیماری های خودایمنی، پف بدن در زنان ریشه در کمبود ویتامین ها دارد. انواع آزمایش خون برای تشخیص بیماری ها و کمبود ویتامین در بدن و آزمایش بارداری(قبل و حین بارداری) با پیشرفته ترین تجهیزات و امکانات در بهترین آزمایشگاه پاتوبیولوژی تهران (فرین).
نوشیدنیهای مفید برای رفع تشنگی در ماه رمضان
تشنگی از نظر طب سنتی ناشی از حرارت و خشکی بیش از حد در اندامهای بدن است. این خشکی و حرارت ممکن است از کبد، ششها، مغز و معده منشاء بگیرد. برخی از نوشیدنیها با تاثیر بر این اندامها سبب کاهش تشنگی در ماه مبارک رمضان میشوند.
آب سیب
سیب مقوی معده، قلب و مغز است. نوشیدن یک لیوان آب سیب قبل از خواب میتواند کمک زیادی به کاهش تشنگی در طول روز کند. علاوه بر این، این نوشیدنی التهاب معده را کم کرده و سبب کاهش بیحوصلگی و عدم تمرکز در طول روز میشوند.
سیب یکی از میوههایی است فواید زیادی برای سلامتی دارد. یک لیوان آب سیب حاوی 113 کیلوکالری است و حدود 10 میلیگرم سدیم، 250 میلیگرم پتاسیم و 28 گرم کربوهیدرات است. ویتامینهای موجود در سیب شامل ریبوفلاوین، تیامین و ویتامین B-6 است که همگی برای ساخت گلبولهای قرمز خون، تولید انرژی و قوی و سالم نگهداشتن سیستم عصبی ضروری هستند. سیب حاوی ویتامین K نیز هست.
شربت آبلیموی تازه
آبلیمو بهعلت ترشی که دارد، کمک زیادی به برطرف کردن تشنگی میکند. طبع آبلیمو سرد است و نقش مهمی در کاهش حرارت دارد. این نوشیدنی مخصوصا برای زمانی که غذای چرب مصرف میکنید بسیار مفید است. برای درستکردن شربت آبلیمو کافی است مقداری آبلیموی تازه را با شکر، آب و مقداری گلاب ترکیب کنید. میتوانید این شربت را با عسل هم درست کنید، اما اگر طبع گرمی دارید، سعی کنید میزان عسل مصرفی را در حداقل نگه دارید.
لیمو حاوی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی ضروری است که برای سلامتنگهداشتن بدن لازم است. این ویتامینها شامل ویتامین A، ویتامین B6 و ویتامین C هستند. همچنین لیمو حاوی مواد معدنی مانند آهن و پتاسیم است. با این حال میزان آهن موجود درآن چشمگیر نمی باشد.
ویتامین C موجود در شربت آبلیمو کمک زیادی به احساس سرزندگی، قوت و توان شما در طول روز میکند.
درباره ویتامین برای رشد مو بیشتر بخوانید
شربت خاکشیر
شربت خاکشیر یکی از شربتهای شناخته شده برای رفع تشنگی در ماه رمضان است. برخلاف بسیاری از مواد غذایی برطرف کننده تشنگی که طبع سردی دارند، خاکشیر گرم و تر است و لذا برای افراد سوداوی مزاج و کسانی که معده ضعیفی دارند مناسب است.
علاوه بر برطرف کردن تشنگی، شربت خاکشیر مانع ایجاد یبوست میشود. از آنجا که مصرف مایعات در ماه رمضان محدود میگردد، احتمال ایجاد یبوست زیاد است. بههمین دلیل، شربت خاکشیر میتواند کمک زیادی کند. پاکسازی معده و روده و دفع اخلاط مضر نیز از دیگر خواص این شربت محسوب میشود.
نام انگلیسی خاکشیر Descurainia sophia است و به آن flixweed و گیاه سوفیا نیز گفته میشود. این دانه حاوی 25.5 – 29.9٪ پروتئین، 26.9 – 39.7٪ چربی و 3.6 – 3.9٪ خاکستر است. درباره ویتامینهای موجود در این شربت اطلاعاتی موجود نیست.
برای درست کردن شربت خاکشیر ابتدا خاکشیر را بشویید. سپس مقداری عسل را با آب ولرم حل کرده و خاکشیر و کمی آبلیمو را بهآن اضافه کنید.
نوشیدنی عرق کاسنی
عرق کاسنی عرق استخراج شده از گیاه کاسنی است. کاسنی برای کبد بسیار مفید است و حرارت را فرو مینشاند. از آنجا که تشنگی ماه رمضان میتواند ناشی از گرمای کبد باشد، استفاد از کاسنی کمک زیادی به کاهش تشنگی در ماه رمضان میکند. این نوشیدنی مخصوصا برای افراد گرممزاج بسیار مفید است. عرق کاسنی را میتوانید به تنهایی مصرف کرده و یا یا با یک قاشق چایخوری تخم خرفه و یا خاکشیر مخلوط کنید تا تاثیر آن بیشتر شود.
کاسنی که به آن Chicory greens گفته میشود، منبع خوبی از تیامین، نیاسین و روی، و همچنین منبع بسیار خوبی از فیبر غذایی، ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E (آلفا توکوفرول)، ویتامین K، ریبوفلاوین، ویتامین B6، فولات، اسید پانتوتنیک، کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، مس و منگنز است. با این حال، این امکان وجود دارد که Chicory greens با کاسنی ایرانی متفاوت باشد.
شربت تخم شربتی و چند قطره ای لیموترش تازه و سکنجبین
شربت تخم شربتی هم یکی از شربتهای معروف برای رفع تشنگی در ماه رمضان است. برای اینکه خواص این گیاه را در رفع تشنگی در ماه رمضان افزایش دهید، میتوانید آن را با چند قطره لیموترش تازه و سکنجبین مخلوط نمایید.
تخم شربتی که نام علمی آن Ocimum basilicum L است، تخم ریحان کوهی است. این نوع ریحان بوی خاصی ندارد و کوچک است. بههمین دلیل از برگ آن استفاده نمیشود؛ اما تخم آن برای شربت مصرف میشود. تخم شربتی دارای مادهای به نام موسیلاژ است و بههمین دلیل پس از انداختن درآب، دور آن ماده لزجی ایجاد میشود. این گیاه شادیبخش است و بدن را خنک میکند. طبع آن گرم و تر است و بههمین دلیل برای افراد با مزاج سرد و خشک بسیار مناسب است. در باره ویتامینهای موجود در آن اطلاعاتی در دسترس نیست.
سخن آخر
رفع تشنگی در ماه رمضان یکی از مشکلاتی است که بسیاری از روزهداران با آن مواجه هستند. برای حل این مشکل، اولا لازم است تعدادی از مواد غذایی مصرف نشده و یا به میزان معتدل استفاده گردند. از طرف دیگر، مصرف برخی از مواد غذایی و نوشیدنیها که بهرفع تشنگی در ماه رمضان کمک میکنند، افزایش یابد. تخم شربتی، خاکشیر، آب سیب، عرق کاسنی و سکنجبین برخی از این نوشیدنیها هستند که در این مقاله به آنها اشاره شد.