کم کاری تیروئید در بارداری چه علائم و عوارضی دارد؟
به طور کلی تخمین زده میشود که 2 تا 3 درصد از زنان باردار به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. اختلال در عملکرد و میزان ترشح هورمون غده تیروئید به شکل کم کاری یا پرکاری تیروئید ظاهر میشود که درجات و شدتهای متفاوتی میتواند داشته باشد و علائم و عوارض آن بسته به شدت آن متفاوت است. این اختلال شایع میتواند عوارضی برای مادر و جنین به همراه داشته باشد، از خطرات کم کاری تیروئید در بارداری میتوان به احتمال سقط جنین، زایمان زودرس، پرهاکلامپسی یا مشکلات رشد و تکامل مغزی جنین اشاره کرد.
علت کم کاری تیروئید در بارداری چیست؟
علت کم کار شدن غده تیروئید در دوران بارداری میتواند وجود یک بیماری خود ایمنی باشد که غده تیروئید را مورد حمله قرار میدهد، تیروئیدیت رایجترین علت بروز کم کاری تیروئید است. کم بود ید از دیگر دلایل بروز کم کاری تیروئید است، ید برای هورمونهای تیروئیدی ضروری است و در مناطقی که مقدار ید کمتری در رژیم غذایی وجود دارد این بیماری شیوع بیشتری دارد. تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ میدهند از دیگر علل موثر است، کاهش هورمونهای گنادوتروپین کوریونی انسانی (hCG) و استروژن در این دوره به کم کاری تیروئید منتهی میشود. افرادی که سابقه بیماری قبل از بارداری دارند نیز بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
علائم کم کار بودن تیروئید در دوران بارداری
- از علائم کم کار شدن تیروئید میتوانیم به خستگی مفرط مادر اشاره کنیم که با استراحت کاهش نمییابد.
- افزایش وزن غیر عادی که با رعایت رژیم غذایی هم قابل کنترل نیست.
- تغییرات خلقی و افسرده خویی مادر نیز میتواند متاثر از کم کاری تیروئید باشد.
- مادران بارداری که درگیر کم کاری تیروئید هستند عموما احساس سرمای بیشتری دارند و خشک شدن پوست و مو از دیگر مشکلات آنهاست.
- دردهای عضلانی و ضربان قلب آهسته نیز از دیگر علائم ابتلا به این بیماری است.
- اگر درگیر کم کاری تیروئید بارداری هستید و مدتی است اختلال حافظه و تمرکز پیدا کردهاید جای نگرانی نیست، از عوارض این اختلال است.
در صورت مشاهده این علائم با مشورت پزشک برای انجام آزمایش تیروئید اقدام کنید.
انجام انواع آزمایش بارداری در مجهزترین آزمایشگاه تهران
تیروئید بارداری نرمال چند است؟
تیروئید نرمال در دوره بارداری بستگی به ماه و هفته بارداری دارد و در طول نه ماه به نسبت شرایط بدن مادر و جنین متغییر است. فاکتورهایی که در آزمایش تیروئید بارداری سنجیده میشوند عبارتند از (TSH) که هورمون محرک تیروئید است (T4 ) تیروکسین از هورمونهای اصلی تیروئید و (T3) تری یدوتیرونین که در سه ماه ابتدایی بارداری مقدار TSH باید کمتر از ۲.۵ mIU/L در محدوده ۰.۱ تا ۲.۵ و در سه ماهه دوم کمتر از ۳ mIU/L در محدوده ۰.۲ تا ۳.۰ و در ساه ماه پایانی باید کمتر از ۳ mIU/L در محدوده ۰.۳ تا ۳.۰ قرار بگیرد. البته که اگر برایتان سوال است که در بارداری تیروئید باید چند باشد تشخیص نرمال، کم کار یا پر کار بودن تیروئید بسته به شرایط مراجع و با بررسی عوامل و فاکتورهای دیگری توسط پزشک تشخیص داده شود.
مطالعه بیشتر: علائم بارداری و راههای تشخیص آن چیست؟
میوه های مفید برای کم کاری تیروئید در بارداری
تغذیه مناسب مادارن در دوران بارداری در حفظ سلامت مادر و جنین اهمیت بسیار بالایی دارد، در صورتی که به کم کاری تیروئید در دوره بارداری مبتلا هستید پس از انجام آزمایشات مربوطه و مشورت با پزشک متخصص با اضافه کردن برخی مواد غذایی به رژیم خود به ایجاد تعادل و کاهش علائم و عوارض حاصل از آن کمک کنید. برخی از این میوهها عبارتند از:
- توتها: خانواده توتها اعم از توت فرنگی، بلوبری و تمشک سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین C هستند.
- موز: علاوه بر ویتامینهای B و پتاسیم موجود در موز که برای تنظیم متابولیسم بدن نیاز است، به حفظ تعادل مایعات در بدن نیز کمک میکند.
- مرکبات: ویتامین C موجود در پرتقال به کاهش التهاب حاصل از کم کاری تیروئید کمک میکند.
- انار: انار سرشار از ویتامینهای مختلف و آنتی اکسیدان است که به سلامت عمومی بدن و به خصوص بهبود عملکرد قلب و عروق که در اثر فعالیت کم غده تیروئید تحت تاثیر قرار میگیرد، کمک میکند.
انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری، آزمایش ویتامین d، آزمایش ادرار، آزمایش مدفوع و آزمایش در محل کار تهران توسط بهترین آزمایشگاه در اندرزگو که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند.
آزمایش تیروئید قبل بارداری
سنجش سطح هورمونهای مادر در ابتدا و اوایل بارداری بر روی سلامت و رشد جنین تاثیر دارد و از اهمیت بالایی برخودار است. با انجام آزمایش تیروئید اوایل بارداری ریسک درگیر شدن با عوارض کم کاری تیروئید برای مادر و جنین را کاهش دهید. علاوه بر احتمال سقط جنین و مشکلات جسمی پس از تولد، مادر با مصرف داروهای مرتبط و به تجویز پزشک سطح هورمونها در دوره بارداری را کنترل کرده و سلامت در دوره بارداری خواهد داشت. علاوه بر عوارض جسمی احتمال بروز اختلال افسردگی و تغییرات خلق و خویی مادر در طول بارداری نیز کاهش پیدا خواهد کرد.