HIV مختصر شده نام ویروس نقص ایمنی بدن انسان است. این بیماری بر سلولهای سیستم ایمنی بدن اثر میگذارد، آنها را از بین میبرد و در نتیجه بدن توان مقابله با بیماریها را نخواهد داشت. ایدز آخرین و جدیترین مرحله عفونت HIV است. در نظر داشته باشید اگر اچآیوی به موقع تشخیص داده شود و تحت نظر پزشک قرار بگیرد، منجر به ایدز نخواهد شد. در حالی که ایدز سندروم نقص ایمنی اکتسابی است. افراد مبتلا به ایدز تعداد بسیار کمی از گلبولهای سفید خاص دارند و سیستم ایمنی بدنشان به شدت آسیب دیده است. بنابراین فرد مبتلا به ایدز در برابر طیف وسیعی از بیماریها نظیر ذاتالریه، سل، برفک دهان یا انواع سرطان آسیبپذیر تلقی میشود.
آزمایشگاه فرین امکان انجام آزمایش در منزل را برای شما عزیزان فراهم کرده است.
علائم اولیه ایدز
فرد ممکن است به ویروس ایدز مبتلا باشد، اما هیچ نشانهای را احساس نکند، به همین دلیل آزمایش خون یا بزاق قطعیترین روش تشخیص است. با این حال ایدز ممکن است اولین بار به شکل آنفولانزا ظاهر شود. این آنفولانزا ممکن است خفیف باشد یا شدید، ممکن است درمان شود و مجددا برگردد و حتی ممکن است از چند هفته تا چند ماه تداوم داشته باشد. بنابراین فرد مبتلا در ابتدا دچار تب، لرز، گلو درد، بدن درد، حالت تهوع و ناراحتی معده خواهد شد. در نتیجه نیازی به مراجعه به پزشک نمیبیند و حتی اگر مراجعه کند ممکن است پزشک اصلا آزمایش ایدز یا تست HIV انجام ندهد. پس خطر انتقال و نشر بیماری در این دوره بسیار زیاد است. علائم اولیه ایدز معمولاً در عرض چند ماه از بین میروند که فرد وارد مرحله مزمن یا نهفتگی بالینی HIV میشود که چنانچه تحت نظر باشد و دارو مصرف کند ممکن است این مرحله از بیماری دههها ادامه داشته باشد.
علائم مزمن ایدز
وقتی فرد از مرحله اولیه عبور میکند و بیماری وارد نهفتگی میشود، برخی هیچ علامتی را در این سالها دریافت نمیکنند و برخی با نشانههایی مانند سر درد، عرق شبانه، کاهش وزن، کهیر پوستی، عفونت دستگاه تناسلی، حالت تهوع، اسهال، تورم غدد لنفاوی و ذات الریه مواجه میشوند.
راه انتقال ایدز
این ویروس نوعی بیماری خون است و میتواند از طریق دهان، مقعد، آلت تناسلی، پوست زخم، وارد بدن شما شود. این ویروس هرگز نمیتواند از پوست سالم شما عبور کند و به خونتان برسد، مگر اینکه بریدگی یا زخم سر باز داشته باشید. افراد باردار مبتلا به ایدز نیز میتوانند آن را به نوزادان خود انتقال بدهند. به طور کلی تمام مایعات بدن انتقال دهنده ایدز هستند، از خون، شیر مادر و ترشحات واژن یا رکتوم گرفته تا مایع منی و بزاق. با این تفاسیر هرگونه رابطه جنسی منتشر کننده ویروس است، سوزن مشترک، تجهیزات خالکوبی، تجهیزات تتو و تزریق ژل، زایمان یا جویدن غذای کودک پیش از دادن به او هم میتواند فرد دوم را آلوده کند. البته باید شرایطی در بدن میزبان مهیا باشد تا آلودگی انتقال پیدا کند، اما به هر حال نگرانی از انتقال وجود دارد.
داشتن رابطه جنسی بدون کاندوم و استفاده از سرنگ مشترک برای مصرف مواد مخدر رایجترین راه های انتقال ایدز است. بنابراین افرادی که روابط جنسی کنترل نشده با شرکای جنسی زیادی دارند یا مواد مخدر مصرف میکنند، بیشتر در معرض خطر هستند. با این تفاسیر ایدز را هم باید از انواع بیماریهای مقاربتی نامید.
عوارض ابتلا به ایدز
وقتی بیمار دچار ایدز میشود، سیستم ایمنی بدن او ناتوان خواهد شد. بنابراین امکان ابتلا به انواع بیماریها وجود دارد. به همین دلیل است که پس از تشخیص این بیماری، سطح امید به زندگی افراد به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند. در اثر ابتلا به ایدز، انواع عفونتهای قارچی در بدن ظاهر میشود، بیمار مکررا به کاندیدیازیس یعنی برفک در دهان، واژن، زبان و مری دچار خواهد شد. احتمال ابتلا به سل و ذات الریه بسیار بالاست، تب و مننژیت از دیگر عوارض این ویروس است و بستری برای پیشروی یک انگل کشنده به نام توکسوپلاسموز فراهم میشود. ابتلای بیمار به انواع تومور و سرطان، حملات عصبی، عوارض کلیوی و کبدی را نیز باید نتیجه ابتلای بدن به ایدز دانست.
پیشگیری از ابتلا به ایدز
هنوز واکسن تایید شدهای برای عدم ابتلا به این بیماری ثبت و گزارش نشده است، با این حال در دنیای امروز راه حلهایی وجود دارد که خودتان را مصون نگه دارید. نداشتن رابطه جنسی کنترل نشده با افراد مختلف، رعایت بهداشت جنسی و استفاده از کاندوم در مقاربتهای مشروع و نیز عدم استفاده از سرنگ مشترک، تیغ مشترک، مسواک مشترک و لوازمی که شخصی تلقی میشود، میتواند امکان ابتلا به این ویروس را کاهش دهد. ممکن است در اثر یک اتفاق ناگوار مانند تجاوز جنسی یا استفاده از سرنگ آلوده یک فرد، متوجه شوید او به ایدز مبتلا بوده است. در این زمان اگر به موقع عمل کنید با استفاده از داروهایی که پزشک باید تجویز کند میتوانید از ابتلای خود پیشگیری نمایید.
درمان ایدز
متاسفانه باید اعلام کنیم که در حال حاضر هیچ درمانی برای ایدز وجود ندارد، اما گزینههای دارویی زیادی در دسترس است که میتواند پیشرفت این بیماری را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. چنانچه متوجه شدید مبتلا به این بیماری هستید، سعی کنید با این قضیه کنار بیایید و خیلی زود توان ذهنی خود را بازیابید. برای این مهم، میتوانید از روان درمانگرها کمک بگیرید. فراموش نکنید که استرس و افسردگی به سرعت سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف خواهد کرد و دست در دست ایدز خواهد داد تا زودتر شما را از پای درآورد. موثرترین درمان برای ایدز که معمولا از سوی پزشکان در دستور کار قرار خواهد گرفت، درمان ضد رتروویروسی است. پزشک با تجویز ترکیبی از چندین دارو، میزان ویروس موجود در بدن شما را کنترل میکند. در نظر داشته باشید داروها را منظم مصرف کنید تا از پیشروی ویروس جلوگیری کنید و به درجهای نرسید که ویروس در برابر دارو مقاوم شود. برای کنترل بیماری لازم است تا ورزش سبک مداوم انجام دهید، الکل و دخانیات را کنار بگذارید، تغذیه سالم را در دستور کار زندگی خود قرار دهید و با روشهای مقابله با عفونتهای ریز و درشت آشنا شوید.
برای انجام انواع آزمایشات به فرین، بهترین آزمایشگاه در قیطریه مراجعه فرمایید.
تشخیص قطعی ایدز فقط از طریق آزمایش خون امکان پذیر است. چه علائم دارید چه نه، بهتر است شما و همسرتان به صورت سالانه یا شش ماه یک بار تحت آزمایش کلی قرار بگیرید تا مطمئن باشید که مبتلا به ایدز نیستید. همواره تشخیص این ویروس در مراحل اولیه ابتلا باعث میشود راحتتر بتوان از پیش روی آن جلوگیری کرد و پیش از اینکه ویروس، گلبولهای سفید بیشتری در بدن را از بین ببرد، با آن مقابله کرد. البته مقابله نه به معنای از بین بردن بلکه به مفهوم کنترل کردن. ایدز درمان ندارد، اما ترس از بیماری روند پیشروی آن را سرعت میبخشد. به جای ترس از ایدز، روشهای پیشگیری و کنترل کردن آن را یاد بگیریم.
انجام آزمایش بارداری درب منزل توسط آزمایشگاه فرین