قارچ ناخن یا کچلی ناخن بیماری شایعی است که موجب ایجاد آسیب به ناخن میشود. قارچ با لکه سفید یا زرد زیر ناخن شروع میشود و هرچقدر پیشرفت میکند، لبههای ناخن را ضخیمتر یا خرد کرده و باعث شکستگی ناخن می شود. در موارد خفیف نیاز به درمان خاصی وجود ندارد، اما در برخی افراد ممکن است علائم شدید شود.
در صورت رعایت نکردن بهداشت فردی، احتمال انتقال قارچ به افراد دیگر هم وجود دارد. در این مطلب قصد داریم شما را با دلایل بروز قارچ ناخن و کمبود ویتامینهایی که موجب ایجاد آن میشوند آشنا کنیم.
قارچ ناخن چیست و چه علائمی دارد؟
عفونت قارچی، داخل، زیر یا روی ناخن ایجاد میشود و موجب کلفت شدن یک ناخن یا چند عدد از ناخنها میشود. از ناخن مبتلایان به قارچ بوی نامطبوعی به مشام میرسد و در موارد شدید ممکن است ناخن از بستر خود خارج شود.
دلایل ایجاد قارچ ناخن چیست؟
محیط گرم و مرطوب بهترین مکان برای رشد قارچ ناخن است. بنابراین کسانی که به مدت طولانی در طول روز کفش میپوشند، با احتمال بیشتری به قارچ مبتلا میشوند. بروز قارچ در کسانی که سابقه آسیب در ناخن داشته باشند یا اینکه گردش خون در پاهایشان با اختلال مواجه باشد مانند افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای مانند دیابت شدیدتر است.
فرین، آزمایشگاه در قیطریه با به روزترین تجهیزات و دقیقترین آزمایشات تشخیص طبی می باشد.
سن بالای65 سال هم از دلایلی است که احتمال ابتلا به قارچ در ناخن را زیاد میکند. زیرا گردش خون در افراد مسن ضعیفتر یوده و رشد ناخن کمتر است.
سایر مواردی که در معرض ابتلا به قارچ در ناخن هستند شامل موارد زیر است:
- استفاده از ناخن مصنوعی
- استفاده از ناخنگیر و سوهان ناخن مشترک با مبتلایان به قارچ ناخن
- پوشیدن کفشهای باریک و پنجه بسته مانند کفش تنیس یا چکمه
- شنا در استخر عمومی
- پوشیدن جوراب مشترک با فرد دیگر
کمبود کدام ویتامین موجب بروز قارچ در ناخن میشود؟
با توجه به اینکه بسیاری از مشکلات مربوط به ناخن به کمبود انواع ویتامینها و مواد معدنی ارتباط دارد، سوال اغلب افراد این است که بروز قارچ ناخن با کمبود ویتامین ارتباط دارد یا خیر. واقعیت این است که کمبود هیچ کدام از ویتامینها و مواد معدنی به طور مستقیم موجب ابتلا به قارچ نمیشود. مواردی که پیش از این نام بردیم علتهای بروز کچلی ناخن هستند. اما گنجاندن ویتامینها و مواد معدنی در رژیم غذایی موجب بهبود سریعتر قارچ میشود.
بیشتر بخوانید: کمبود ویتامین دی در بارداری
درمان قارچ ناخن چقدر طول میکشد؟
طول دوره درمان در همه مبتلایان به قارچ یا کچلی ناخن یکسان نیست و عوامل مختلفی بر درمان قارچ تاثیرگذار است. به طور مثال کسانی که سیستم ایمنی ضعیفتری دارند یا عفونت قارچی درآنها شدیدتر است باید زمان بیشتری برای درمان صرف کنند.
همچنین تعداد ناخنهای درگیر، محل رشد قارچ و نوع مراقبت بعد از بروز قارچ مدت زمان درمان را تحت تاثیر قرار میدهد.
روشهای مختلفی که برای درمان قارچ در ناخن مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر است.
درمان قارچ ناخن با تغییر رژیم غذایی
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین A، گروه B، ویتامین C، مصرف ویتامین E به دلیل تامین مواد مورد نیاز بدن موجب بهبود وضعیت سلامت ناخنها میشوند؛ زیرا بدن سالم بهتر میتواند با باکتریها و قارچها مقابله کند.
به کسانی که علائم قارچ را روی ناخنهای خود مشاهده میکنند توصیه میشود مواد غذایی زیر را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانند.
- غذاهای سرشار از آهن مانند گوشت قرمز یا سبزیجات با برگ سبز
- ماست پروبیوتیک
- غذاهای حاوی پروتئین مانند سفید تخممرغ و مغزیجات برای رشد مجدد ناخنها
- محصولات لبنی کم چرب
درمان قارچ ناخن با سرکه
بعد از بروز قارچ در ناخن میتوانید برای درمان از راههای ساده نظیر حمام سرکه استفاده کنید. سرکه خاصیت ضد قارچی دارد و میتواند بدون ایجاد عارضه عوامل بیماریزا را از بین ببرد.
درمان قارچ ناخن با سیر
سیر خاصیت ضد التهاب و قارچ دارد و میتواند قارچ را درمان کند. بعد از بروز قارچ میتوانید چند حبه سیر را خرد کنید و به شکل یک مرهم به مدت 30 دقیقه روی ناخن بگذارید.
بیشتر بخوانید: دللایل و درمان ریزش مو
درمان قارچ ناخن با روغن گیاهی
برخی از مبتلایان به قارچ با شیوههای خانگی نظیر استفاده از روغنهای گیاهی درمان میشوند. روغن درخت چای خاصیت ضد قارچ و ضدعفونی کننده دارد که موجب سلامت ناخنها میشود. استفاده از این روغن باید به صورت مداوم و روزانه دو مرتبه باشد.
روغن پونه کوهی هم به دلیل ترکیبات تیمول میتواند باکتریها و قارچها را بدون بروز حساسیت و عارضه از بین ببرد.
شیوه استفاده از روغن برای درمان قارچ ساده است و فقط با آغشته کردن پنبه و مالیدن به سطح ناخن امکانپذیر است.
حنا برای درمان قارچ ناخن
یکی از راههای تایید شده برای درمان قارچ ناخن، استفاده از حنا است. متخصصان طب سنتی توصیه میکنند افراد مبتلا به قارچ، از لاک حنا برای درمان استفاده کنند تا در کوتاهترین بازه زمانی ناخنها درمان شوند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
بروز قارچ ناخن زیبایی دست را تحت تاثیر قرار میدهد و عوارضی مانند زخم در انگشتان دست و پا را ایجاد میکند. درمان قارچ بهخصوص در افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید هرچه سریعتر شروع شود تا مشکلات بیشتری را برای این افراد ایجاد نکند. به همین دلیل توصیه میشود کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا به دیابت مبتلا هستند، به جای استفاده از درمانهای خانگی، هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنند.
پزشک برای از بین بردن قارچ در ناخن از روشهای زیر استفاده میکند.
- دارودرمانی
- اولین قدم در درمان قارچ ، درمان با داروهای ضد قارچ موضعی مانند شامپو ها و محلول های حاوی داروهای ضدقارچ است در ادامه روند درمان و در صورت عدم بهبودی کسانی که عفونت قارچی شدید دارند باید داروهایی مصرف کنند. حتی ممکن است پزشک توصیه کند فرد مبتلا، از لاکهای ضد قارچ استفاده کند.
داروهای ضد قارچ خوراکی ممکن است عوارضی مانند بثورات پوستی یا آسیبهای کبدی هم ایجاد کنند. این داروها در مبتلایان به بیماریهای کبدی یا نارساییهای قلبی منع مصرف دارد، به همین دلیل پزشک تاریخچه پزشکی بیمار را بررسی میکند. همچنین ممکن است پزشک برای بررسی عملکرد داروها و تاثیر آنها روی بدن آزمایش خون درخواست کنند.
- لیزر درمانی
در صورتی که قارچ در ناخن با مصرف دارو از بین نرود، از روش لیزر درمانی استفاده میشود. این شیوه عارضه جانبی به همراه ندارد و بیمار میتواند بدون گذراندن دوران نقاهت به فعالیتهای معمول زندگی برگردد.
- جراحی
وقتی عفونت قارچ به هیچ کدام از درمانها پاسخ موثری ندهد، ممکن است پزشک مجبور به برداشتن موقت ناخن شود.
با برداشتن ناخن، داروی ضد قارچ مستقیم روی عفونت قرار میگیرد و عامل بیماری از بین میرود. البته استفاده از این روش متداول نیست و فقط در برخی موارد خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه از بروز عفونت قارچی جلوگیری کنیم؟
مهمترین اقدام برای پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی تغییر سبک زندگی و مراقبت از ناخن است. موارد زیر مهمترین اقدامات مراقبتی از ناخن است.
- پابرهنه راه نرفتن در مکانهای عمومی و مرطوب مانند استخر یا سالنهای ورزشی
- محدود کردن استفاده از لاک ناخن یا ناخن مصنوعی
- خشک کردن فاصله بین انگشتان پا بعد از حمام
- استفاده از خدمات ناخن در سالنهای معتبر با لوازم شخصی
جمعبندی
قارچ در محیط گرم و مرطوب رشد میکند و موجب تغییر شکل ناخن میشود. درمان موثر عفونت قارچی ناخن موجب جلوگیری از ایجاد آسیب دائمی به ناخن میشود و از انتقال آن به قسمتهای دیگر بدن جلوگیری میکند. در این مطلب سعی کردیم شما را با دلایل بروز قارچ ناخن و راههای درمان آشنا کنیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید باشد.
یک پاسخ
سلام قارچ ناخن واگیر داره؟ و اگه واگیر داره چجوری منقل میشه؟