دیابت بارداری در میان زنان باردار بسیار شایع است و میتوان با رعایت برخی نکات بسیاری از عوارض آن را کنترل کرد. این بیماری مزمن بوده و ممکن است در سراسر ایام بارداری با فرد همراه باشد. ریشههای مختلفی دارد و در کل درمانهای خوبی برای کنترل آن وجود دارد. برای تشخیص دقیق آن پزشک معالج از آزمایشات خاصی استفاده میکند که در آنها میزان گلوکز خون در حالتهای مختلف اندازهگیری میشود. در ادامه علائم و موارد مهمی که درباره دیابت بارداری وجود دارد را معرفی میکنیم.
علائم دیابت بارداری در سه ماه اول
دیابت بارداری مشکلی شایع است که بسیاری از زنان باردار را درگیر میکند. در برخی موارد علائم این اختلال مشخص نیست و ممکن است در افراد مختلف متنوع باشد اما در کل میتوان علائم اصلی دیابت بارداری در سه ماهه نخست بارداری را به صورت زیر نوشت:
- افزایش میل به نوشیدن مایعات: زنانی که به این مشکل مبتلا میشوند احساس تشنگی زیاد و افزایش میل به نوشیدن مایعات دارند.
- تکرر ادرار: این مشکل ممکن است گاهی به صورت تکرر ادرار خود را نشان دهد. این مشکل بیشتر شب هنگام رخ میدهد.
- خستگی: زنانی که در سه ماهه اول بارداری از دیابت بارداری رنج میبرند ممکن است حالتهای خستگی و بیحالی را در این دوره تجربه کنند.
- خشکی دهان و گلو: معمولاً تشنگی در این افراد باعث خشک شدن گلو و دهان میشود.
- افزایش وزن: یکی دیگر از علائم احتمالی دیابت در سه ماهه اول بارداری اضافه وزن قابل ملاحظه و غیر منتظره است.
مطالب مرتبط: علائم بارداری چیست؟ چه زمانی برای انجام آزمایش بارداری اقدام کنیم؟
در صورتی که خانمهای باردار در سه ماهه اول بارداری این علائم را در خود دیدند حتماً باید با پزشک زنان مشورت کنند. آزمایشات مختلفی برای تست قند بارداری وجود دارد که میتواند این مشکل را مشخص کند.
علائم دیابت بارداری در سه ماه دوم
در برخی موارد علائم قند بارداری در سه ماهه دوم به صورتهای دیگری ظاهر میشود در ادامه مهمترین علائم قند بارداری که مختص ماههای چهارم تا ششم بارداری است را نشان میدهیم.
انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری، آزمایش ویتامین d، آزمایش ادرار، آزمایش مدفوع و آزمایش در محل کار تهران توسط بهترین آزمایشگاه در اندرزگو که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند.
- تکرر ادرار و تشنگی دائمی: ممکن است تکرر ادرار و تشنگی دائمی علائمی از دیابت بارداری در سه ماهه دوم باشد.
- افزایش خستگی: یکی دیگر از نشانههای قند بارداری خستگی بیش از حد و غیر طبیعی است. در این حالت نیاز به استراحت در فرد افزایش پیدا میکند.
- اختلال در بینایی: ممکن است در مواردی برخی خانمهای باردار بر اثر قند بارداری دچار اختلالات بینایی شوند. ممکن است دید این افراد تیر شود یا دچار دوبینی شوند.
- افزایش وزن: اگر به صورت غیر منتظره و بیدلیل اضافه وزن قابل توجهی اتفاق بیفتد میتواند نشانهای از ابتلا به دیابت بارداری باشد.
- خشکی پوست و خارش: به دلیل تغییرات در قند خون در دوران بارداری ممکن است مشکلاتی مانند خشکی و سوزش پوست در این افراد تجربه شود.
در صورت بروز هرگونه از این علائم حتماً از پزشک زنان خود بخواهید تا تست قند بارداری را برای شما تجویز کند. این آزمایش به خوبی وضعیت سلامت قند خون خانم باردار را نشان میدهد.
هر کدام از این مشکلات البته ممکن است دلیل دیگری داشته باشند بنابراین تشخیص را به پزشک معالج بسپارید و فقط این علائم را در صورتی که در فرد وجود دارد حتما با پزشک زنان معالج در میان بگذارید. پزشک با تجویز آزمایشات تخصصی وضعیت سلامت و درمان فرد را به خوبی مدیریت خواهد کرد.
چگونه جواب آزمایش بارداری را بخوانیم؟ تفسیر و نحوه خواندن آزمایش بارداری
خطرات دیابت بارداری
دیابت دوران بارداری تا حدی شایع است اما باید توجه داشت که ممکن است آسیبهای غیر قابل جبرانی برای سلامتی مادر و جنین داشته باشد در ادامه مهمترین خطرات دیابت بارداری را نشان میدهیم:
- افزایش فشار خون: یکی از عوارض دیابت بارداری افزایش فشار خون است که هم برای مادر و جنین خطرات زیادی دارد میتواند روی جنین و مادر آسیبهای قلبی و کلیوی ایجاد کند.
- افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم: زنانی که در حین بارداری مبتلا به دیابت میشوند با احتمال بیشتری در آینده مبتلا به دیابت نوع دوم میشوند.
- افزایش وزن غیرطبیعی نوزاد: زنانی که حین بارداری از دیابت رنج میبرند به طور معمول کودکانی با وزن بالاتر به دنیا میآورند که همین وزن غیراصولی و بیش از حد بالا میتواند مشکلاتی هنگام زایمان برای سلامتی مادر و بچه ایجاد کند.
- یکی دیگر از خطراتی که دیابت بارداری ایجاد میکند مشکلات عصبی و نورولوژیک در کودک است.
اگر به هر دلیلی شرایط حضور و انجام آزمایش در آزمایشگاه را ندارید، آزمایشگاه فرین شرایط انجام آزمایش در منزل را برای شما فراهم کرده است.
باید توجه داشته باشید که این مشکلات با تشخیص به موقع و درمان زیر نظر پزشک متخصص به طور مؤثری قابل کنترل و جلوگیری است.
آزمایش قند بارداری
آزمایش قند بارداری از آزمایشات ضروری هنگام بارداری است. در این آزمایش سطح گلوکز خون مادر اندازهگیری شده و اطلاعاتی درباره سلامت قند خون بدست میآید. در ادامه توضیحاتی درباره آزمایش قند بارداری ارائه میکنیم:
زمان انجام تست قند بارداری
تست دیابت بارداری بین هفتههای 24 تا 28 بارداری اجرا میشود.
مراحل آزمایش قند بارداری
این آزمایش دو مرحله دارد. ابتدا یک آزمون اولیه گلوکز (GCT)، و در صورت نیاز، آزمون تشخیصی گلوکز (GTT) اجرا میشود.
بهترین روش محاسبه سن بارداری و تعیین هفته زایمان چه میباشد؟
آمادگی برای تست قند بارداری
هشت ساعت قبل از آزمایش غذا و آب نباید میل شود.
اندازهگیری گلوکز در تست قند بارداری
در مرحله اول، یک مقدار اولیه از گلوکز اندازهگیری میشود.
اگر نتیجه اولیه مرز مشخص شده را رد کند، آزمون تشخیصی گلوکز (GTT) اجرا میشود.
علل دیابت بارداری
دیابت بارداری در واقع وضعیتی است که در آن سطح قند خون مادر از میزان نرمال و معین فراتر میرود. علت اصلی این اتفاق افزایش نیاز بدن به هورمون انسولین در خون است. در ادامه مهمترین عوامل ایجاد قند بارداری را نشان میدهیم:
- انسولین و مقاومت به آن
در زمان باردار بدن نیاز به انسولین بیشتری دارد تا افزایش سطح گلوکز خون را کنترل کند. برخی زنان ممکن است مبتلا به مشکل مقاومت در برابر انسولین شوند. این بدین معنی است که با وجود ترشح انسولین در بدن از آن استفاده نمی شود و بنابراین گلوکز خون افزایش یافته و فرد مبتلا به دیابت میشود. در واقع در این وضعیت میزان انسولین کافی است اما بدن واکنش لازم را نسبت به انسولین ترشح شده نشان نمیدهد.
- افزایش هورمون
هورمونهای استروژن و پروژسترون در زمان بارداری افزایش پیدا میکنند. این هورمونها تا حدی باعث مقاومت بدن نسبت به انسولین میشوند.
- استرس بارداری
یکی از عوارض بارداری افزایش استرس به دلایل مختلف است. این فشار فیزیولوژیکی و روانی میتواند باعث افزایش سطح خون فرد شود.
از آخرین باری که آزمایش خون دادی چند وقت میگذره؟؟
همین حالا برای انجام آزمایش خون اقدام کن!!
- عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی همواره یکی از علل مطروحه در انواع بیماریها است. سابقه قند خون در فامیل و خویشاوندان میتواند خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش دهد.
درمان دیابت بارداری
در درمان بیماری دیابت بارداری تمرکز اصلی روی کنترل سطح گلوکز خون مادر است. این کار باعث میشود تا مشکلات احتمالی ناشی از گلوکز بالای خون رخ ندهد.
درمان دیابت بارداری با رژیم غذایی
قطعا رژیم غذایی عامل مهمی در کنترل قند خون است. کاهش مصرف گلوکز و انواع شیرینیجات و افزایش حجم فیبر موجود در غذای روزانه میتواند کمک خوبی به کاهش گلوکز باشد؛ بهتر است غذا را در وعدههای کوچک تر مصرف و حتماً به مصرف کنترل شده کربوهیدراتها دقت کنید.
فعالیت های ورزشی و درمان قند بارداری
ورزش روزانه و منظم حساسیت به انسولین را بهبود میدهد. این مسئله میتواند باعث کاهش سطح گلوکز در خون مادر شود.
استفاده از انسولین برای درمان دیابت بارداری
در صورتی که تغذیه و رژیم غذایی در کاهش سطح قند خون مؤثر نباشد از انسولین برای بیمار استفاده میشود.
سخن نهایی
قند بارداری مشکلی است که نسبتاً شایع است. این مشکل به دلایل مختلف ژنتیکی و محیطی پدید آمده و روشهای مختلفی برای کنترل آن وجود دارد. این بیماری در ماههای مختلف بارداری عوارض خاص خود را دارد و بهتر است در صورتی که هر گونه از این علائم در خانم باردار مشاهده شد در بدو امر به پزشک مراجعه شود.