در این مقاله، قصد داریم روزهداری را از زوایای مختلف سلامتی، از جمله تاثیرات آن بر دیابت یا قندخون بررسی کنیم و از نقطه نظر علمی، به جوابی منسجم برسیم. روزهداری یک روش آئینی و دینی باستانیست که بسیاری آن را به عنوان یک سبک درمانی میدانند. از طرفی قند خون نیز، یک مکانیسم حیاتی برای تامین انرژی سلولهاست و لازم است از تاثیر روزه بر قند خون، مطلع شویم تا اعتقادات خود را با اطمینان خاطر هرچه بیشتر، دنبال کنیم.
قند خون چیست؟
گلوکز، نوعی قند ساده از دسته مونوساکاریدهاست که یکی از مهمترین قندهای شناور در خون انسان به شمار میرود. آنها، از طریق رژیم غذایی یا فرایندهای متابولیسمی بدن، تولید و تکثیر میشوند. مقدار گلوکزهای موجود در خون را، قند خون مینامند.
همین حالا برای انجام آزمایش خون در بهترین و مجهزترین آزمایشگاه در تهران اقدام کن!!
هورمون انسولین
فرایند تولید قندخون در بدن، از طریق دو هورمون اصلی انجام میشود که یکی از آنها هورمون انسولین است. انسولین هورمونیست که از طریق پانکراس منتشر شده و به سلولها در جذب بهتر گلوکز خون کمک میکند.
همچنین، در صورت کاهش خون به کبد در فرایند آزادسازی گلوکزهای ذخیره شده، کمکرسانی میکند. از وظایف مهم دیگر انسولین این است که با افزایش چربی و پروتئین در سلولها، به حفظ سلامت و بالا رفتن میزان ذخیره انرژی، میانجامد.
هورمون گلوکاگون
هورمون دوم در فرایند تولید قندخون، گلوکاگون است که در نقطه مقابل انسولین قرار دارد و در کاهش قندخون، ایفای نقش میکند. این هورمون از 29 اسید آمینه تشکیل شده و با کنترل ترشح قندخون در محدوده طبیعی، در شرایطی که بدن با افت قند مواجه شده، خدمترسانی میکند.
قند خون طبیعی چقدر است؟
مقدار قندخون طبیعی در افراد، کاملا با توجه به شرایط سنی، فیزیکی و تغذیهای متفاوت است و در بسیاری نیز، شرایط روحی و روانی، به طور مستقیم بر افزایش یا کاهش آن، اثرگذار خواهد بود. اما عموما، میزان قندخون ناشتا، یعنی قندخونی که بعد از 8 ساعت ناشتایی اندازه گرفته میشود، بین 70 تا 100 میلیگرم در دسیلیتر است.
کاهش قند خون به چه معناست؟
کاهش قندخون، نوعی مشکل و بیماری خون است که قرار گرفتن در وضعیتیست که بدن با افت قند مواجه شده و علائمی مانند تعرق، سرگیجه، ضعف و حالت تهوع را از خود نشان میدهد.
این فرایند، به علل متفاوتی میتواند اتفاق بیفتد از جمله:
- مصرف داروهای دیابتی
- ورزش و فعالیت شدید بدنی
- تنش و اضطراب
- عدم تعادل هورمونی
- پرخوری
انجام انواع آزمایشات نظیر آزمایش خون، آزمایش بارداری، چکاپ ویتامین d، آزمایش ادرار، آزمایش مدفوع و آزمایش در محل کار تهران توسط بهترین آزمایشگاه در اندرزگو که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند.
افزایش قند خون به چه معناست؟
در مقابل افزایش قندخون، به واسطه ترشح بیش از حد غدد درونریز، منجر به بالا رفتن میزان این هورمون بیشتر از حد نرمال میشود.
از دلایل افزایش قندخون نیز، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مصرف بیش از اندازه غذاهای کافئیندار و شیرین
- عدم تعادل هورمونی
- سندرم تخمدان پلیکیستیک
- بارداری
- استرس کنترل نشده
تاثیرات گرسنگی مداوم بر قند خون
همواره به یاد داشته باشید هیچ افراط و تفریطی بر جسم و جان ما، بیتاثیر نخواهد بود. گرسنگی نیز از این قاعده مستثنا نیست. گرسنه ماندن مستمر، باعث ترشح هورمونهایی مثل کورتیزول و آدرنالین میشود. هورمون آدرنالین، توسط غدد فوق کلیوی ترشح شده و باعث افزایش تولید گلوکز میشود.
مادامی که شما گرسنه هستید، بدن شما به دنبال منابع انرژیکی است ودر صورت نبودن آن، شروع به تجزیه گلیکوژن ذخیره شده در کبد میکند. این روند ناخوشایند، افزایش غیرقابل کنترل قند را در پی دارد و به دنبال آن، تعرق و تنشهای عصبی، پدیدار خواهد شد.
روزه برای افراد دیابتی
روزهداری هم نوعی گرسنه ماندن است. پس چه تاثیراتی میتواند بر بدن داشته باشد؟ روزهداری، نوعی درمان سنتی ست که در وهله اول با کاهش التهابات بدن، به پاکسازی و تخلیه سموم میانجامد. التهاب نقش بهسزایی در دیابت و عدم تعادل هورمونی دارد.
انجام آزمایش بارداری به صورت تخصصی و حرفهای در آزمایشگاه فرین با جدیدترین تکنولوژیها و تجهیزات آزمایشگاهی
بنابراین با کاهش آن، قند مصرفی بدن به حد نرمال و طبیعی خود خواهد رسید. از طرفی روزهداری با کاهش سطح انسولین تولید شده از پانکراس، به علت دریافت کمتر مواد مصرفی در طول روز به متعادل ساختن میزان قندخون در بدن منجر میشود.
هورمون رشد، هورمونی است که به تقویت و نمو اندامها در سنین رشد، ناخن و مو کمک کرده و برای ترشح بیشتر، به دو عامل ژنتیک و تغذیه بستگی دارد. طبق تحقیقات به عمل آمده، روزهداری تاثیرات مستقیمی بر افزایش هورمون رشد داشته و ترمیم بافت ها یا ارگان های داخلی بدن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
چه کسانی نباید روزه بگیرند؟
در میان فواید بینظیر روزهداری، افرادی با شرایط خاص وجود دارند که بهتر است از ارتکاب عمل روزه خودداری کنند و سلامت خود را در الویت قرار دهند.
- افرادسالخورده، با توجه به ضغف بدنی و قوای جسمانی تحلیل رفته نباید روزه را به جا بیاورند. روزهداری نه تنها برای آنها سودی نخواهد داشت بلکه زیانآور نیز خواهد بود و بدن قادر به تامین انرژی در این سن و سال، به میزان جوانی یا میانسالی نیست.
- زنان باردار یا شیرده هم در این دستهبندی قرار میگیرند. باید این نکته را خاطر نشان کرد که عدم تغذیه درست و افت فشار در این دوران برای مادر و جنین آسیبزاست.
- افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی از گرفتن روزه اجتناب کنند. کلیهها، مواد زائد و مایعات اضافی بدن را از طریق ادرار دفع میکنند و نقش مهمی را ایفا میکنند. از طرفی روزهداری منجر به کاهش مایعات در بدن شده میتواند برای این دسته از افراد خطرناک باشد.
- از جمله عواقبی که کاهش مایعات در بدن میتواند به دنبال داشته باشد، افزایش فشارخون و تنش است. بنابراین بهتر است مبتلایان به اختلالات فشارخون روزهداری را کنار بگذارند.
سخن نهایی
در این مقاله سعی بر این شد تا تاثیر روزه بر قند خونی بررسی شود و با دقت نظر بالاتری نسبت به بیماری قندخون و روزهداری، تاثیرات آن را بررسی کنیم. نتیجه این شد که روزهداری، میتواند باعث کاهش قندخون شده و به علت کاهش غذای مصرفی و کاهش سطح انسولین، به کنترل آن بپردازد. علاوه بر این روزهداری با افزایش میزان حساسیت بدن به انسولین سلولها را نسبت به این هورمون واکنشگراتر کرده و با جذب بهتر گلوکز به کاهش قابل توجهی از قندخون منجر میشود.