انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان یکی از مهمترین و شایعترین دلایل مراجعه خانمها به پزشک متخصص زنان و زایمان است. بیمار معمولا در اثر ترشحات، درد مزمن یا بوی بد در ناحیه واژن به پزشک مراجعه میکند. اگرچه این نشانهها همیشه نشاندهنده ابتلای بیمار به عفونت نیستند، اما عوام با درک آنها احتمال عفونت میدهند و برای بررسی بیشتر نزد پزشک میروند.
علل ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان
بسیاری از زنان در دورهای از زندگی خود به عفونتهای قارچی مبتلا میشوند. بدون داشتن رابطه جنسی و در صورت تجرد نیز فرد ممکن است به این عفونت دچار شود، اما رابطه جنسی نیز میتواند عامل ابتلای زنان به عفونت شود. بررسیها نشان میدهد که فقط 15درصد مردان ممکن است از طریق رابطه جنسی با فرد مبتلا به عفونت قارچی به این نوع از بیماری های مقاربتی دچار شوند. البته شدت ابتلا در مردان ختنه نکرده بیشتر است. علاوه بر عفونت قارچی انواع دیگری از عفونتها نظیر باکتریایی، انگلی و واژینال نیز وجود دارند. به طور کلی باید گفت، انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان توسط میکرو ارگانیسمها ایجاد میشوند، اما راهی برای کاهش خطر ابتلا هم وجود دارد.
مهمترین دلایل ناباروری در زنان و مردان و راه درمان آن چیست؟
گاهی هم رفتارهای اشتباه باعث ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان میشود. لباس زیرهای تنگ با الیاف مصنوعی اجازه ورود و خروج هوا را نمیدهند و زمینه را برای رشد باکتریها و مخمرها فراهم میکنند، عدم رعایت بهداشت نیز در پیش روی عوامل بیماریزا نقش دارد. دوش واژینال هم عاملی دیگر برای افزایش ابتلا به عفونت است که معمولا نادیده گرفته میشود. از بین رفتن باکتریهای محافظ واژن، فضا را برای رشد باکتریهای مهاجم فراهم میکند.
میتوانید از خدمات آزمایشگاه فرین به عنوان بهترین آزمایشگاه در اندرزگو استفاده کنید.
علائم ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم اکثر خانمها با ترشحات واژن متوجه ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان میشوند. البته زنان در طول فواصل بین قاعدگیها ترشحات معمول و طبیعی دارند که با ترشحات ناشی از عفونت تفاوت دارد. ترشحات ناشی از بیماری معمولا با درد در زیر شکم، لگن یا کمر، خارش، قرمزی، تورم و سوزش در ناحیه تناسلی همراه است. در نظر داشته باشید که قرار نیست فرد مبتلا به عفونت همه این علائم را با هم داشته باشد، ممکن است یک یا چند نمونه از این موارد را کشف کند یا شاید هیچ کدام، اما از بوی بد ترشحات و دستگاه تناسلی متوجه ابتلا به عفونت شده باشد. افرادی که مبتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی در زنان هستند ممکن است مقاربتهای جنسی سخت و دردناکی را تجربه نمایند یا قاعدگیهای دردآور داشته باشند.
چه رده های سنی در معرض ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان هستند
فرقی نمیکند که دختران به سن بلوغ و پریود رسیده باشند یا نه، متاهل و مجرد، پیر و جوان، کودک و یائسه فرقی نمیکند. ابتلا به عفونت واژینال در کودکان زیر 7 سال هم شایع است و علت اصلی آن را باکتریهای مقعد تشکیل میدهند. پاک کردن مقعد پس از اجابت مزاج از پشت به جلو باعث ورود باکتریها به واژن میشود. همچنین برخی کودکان در این سن دچار خارش مقعدی هستند، رسیدن انگشت آلوده به واژن میتواند عفونتزا باشد. خانمها از زمانی که مجبور به استفاده از پدهای بهداشتی میشوند هم در معرض ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان قرار میگیرند. نگهداری طولانی مدت پد یا نوارهای بهداشتی، پنبه و امثالهم، زمینه وجود باکتریهای آلوده به واژن را مهیا میکند. رابطه جنسی با همسری که بهداشت فردی را رعایت نکند نیز زمینه ساز ابتلا به عفونت است. زنان در یائسگی هم در معرض انواع عفونت قرار دارند، در یائسگی به علت کاهش سطح استروژن، بافتهای واژن حساستر میشوند. هر ترک یا زخمی ممکن است به بستری برای باکتریها تبدیل شود. به طور کلی این عفونتها در هر سنی ممکن است رخ دهند، اما در طول سالهای باروری یعنی انتهای نوجوانی تا 40 سالگی شایعتر هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر نشانههای ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان را در خود احساس کردید و در یک بازه دو هفته تا یک ماهه به افزایش سطح بهداشت فردی و شستشوی مداوم و اصولی دستگاه تناسلی اقدام کردید، اما از سطح درد و علائم کاسته نشد، باید پزشک را در جریان قرار دهید. چنانچه نشانههای عفونت را با تب یا سرگیجه یا سایر علایم شبیه به آنفولانزا درک کردید، فورا با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
برای راحتی مراجعان عزیز آزمایشگاه فرین تصمیم گرفته ایم تا انجام آزمایش بارداری را درب منزل انجام دهیم و شما عزیزان میتوانید از خدمات آزمایش در منزل فرین به طور کامل بهره ببرید.
پزشک چگونه انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان را تشخیص میهد؟
روشهای متعددی برای تشخیص انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان وجود دارد. آزمایش خون میتواند عفونت ادراری را تشخیص دهد. پزشک با معاینه واژن قادر به درک بیماری است و نمونه برداری از ترشحات نیز پزشک معالج را در تشخیص اینکه بیمار مبتلا به عفونت باکتریایی، واژینیت تریکوموناس یا عفونت قارچی است کمک میکند. اگر کودک دچار عفونت شده باشد پزشک از طریق معاینه چشمی نظر خود را اعلام میکند. در مواردی ممکن است عفونت واژن در کودکان ناشی از سو استفادههای جنسی باشد. به همین دلیل بررسی واژینال کودکان مبتلا به عفونت توسط پزشک اهمیت بسیار زیادی دارد.
عوارض ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان
برخی از این عفونتها چنانچه به موقع درمان نشوند باعث ایجاد مشکلات دیگری مانند زخم در ناحیه تناسلی، زگیل تناسلی، درد لگن، تب و بیماریهای عفونی میشوند. مقاربت دردناک، کمر درد مزمن، درد در ناحیه زیر شکم و دستگاه تناسلی نیز از عوارض و نشانههای ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان است.
آیا انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان قابل انتقال است؟
بسیار محدود دیده شده است که عفونت دستگاه تناسلی زنان به مردان منتقل شود، مگر اینکه بیمار مبتلا به نوع عفونت قارچی بسیار حاد باشد. در این وضعیت اگر شرایط مهیا باشد احتمال انتقال بیماری به همسر وجود خواهد داشت.
با سوزاک و راههای انتقال آن آشنا شویم.
چگونه از ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان پیشگیری کنیم؟
چنانچه فرد مورد چکاپ مداوم قرار بگیرد، میتواند انواع عفونت را به موقع نزد پزشک درمان کند، اما به طور کلی تمیز و خشک نگه داشتن دستگاه تناسلی برای زنان بسیار اهمیت دارد. جنس لباس زیر باید نخی و جاذب باشد و حتما یک سایز بزرگتر باشد تا بدن در آن راحت قرار بگیرد و پوست نفس بکشد. پاک کردن دستگاه تناسلی و مقعد، همواره باید از جلو به عقب باشد تا به صورت اتفاقی باکتری وارد واژن نشود. آموزش بهداشت به دختران جوان و رعایت بهداشت جنسی توسط زوجین میتواند تا حد قابل توجهی امکان ابتلا به انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان را کاهش دهد.
انواع عفونت دستگاه تناسلی زنان چگونه درمان می شود
پزشک در درجه اول به مبتلا توصیه میکند بهداشت فردی را رعایت کند و روزانه باصابون ملایم بدون عطر واژن را شستشو دهد و خشک کند. انواع ژل استاندارد پاک کننده برای خانمها را نیز میتوان از داروخانه تهیه کرد. اگر بیمار با درد شدید در زیر شکم، لگن یا دستگاه تناسلی روبروست، کیسه یخ یک تسکین دهنده عالی است. بر اساس تشخیص پزشک از انواع داروها، ژلها و کرمها نیز استفاده میشود. گاهی سطح عفونت به قدری است که باید به بیمار آمپولهایی برای درمان سریع تزریق کرد.