اگر دائماً بدون هیچ دلیلی احساس عصبانیت میکنید، باید بدانید که شناسایی دلایل پنهان و یادگیری نحوۀ کنترل عصبانیت شما از اهمیت زیادی برخوردار است. خشم پاسخ طبیعی شما به موقعیتهای منفی زندگی است. حتی بعضی وقتها یک وسیله برای بیان سالم احساسات در مورد چیزی است که به شما صدمه زده است. همچنین، خشم تا حدی مفید است که بتواند به شما برای پیدا کردن راه حلهایی برای مشکلات مشخص انگیزه دهد. با این حال، اگر شما مکرراً بدون دلیل احساس خصمانهای دارید، یا در زمانهایی عصبانیت شما غیرقابل کنترل یا خشونت آمیز میشود، در اینجا خشم میتواند نشانهای از یک مشکل بزرگ باشد.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که گاهی یا اغلب در درون خودتان احساس خشم میکنید، حتما این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
خشم چگونه ابراز می شود؟
افراد اساساً خشم خودرا به روشهای مختلفی ابراز میکنند از جمله:
- نادیده گرفتن افراد، گوشه گیر یا ساکت شدن
- پرخاش کردن، داد زدن، ناسزاگویی
- فحش دادن، تهدید کردن
- از کوره در رفتن به طور فیزیکی، مانند پرتاب اشیا یا ضربه زدن به دیگران
- به خود صدمه زدن
چه چیزی باعث بروز خشم و عصبانیت میشود؟
پیدا کردن علت اصلی خشم یکی از مهم ترین مراحل برای مدیریت آن است. محرکهای متداول خشم ممکن است شامل بیعدالتی، استرس، مسائل مالی، مشکلات شخصی یا خانوادگی، حوادث آسیبزای روانی یا احساس نشنیده گرفتن یا کمارزش حساب شدن باشد. بعضی وقتها، فرآیندهای فیزیولوژیکی، مانند گرسنگی، درد مزمن، ترس، یا دستپاچگی نیز میتوانند بدون هیچ دلیل آشکاری خشم افراد را تحریک کنند. خشم همچنین میتواند نشانهای از یک مشکل سلامت روانی مانند اختلال دوقطبی و یا اختلال خلقی باشد. همچنین، عدم تعادل هورمونی مانند افزایش سطوح کورتیزول به دلیل داروها یا تومورها، کاهش سطوح استروژن درست قبل از قاعدگی، عدم تعادل هورمون تیروئید و غیره نیز میتواند باعث بروز خشم شود.
برای انجام آزمایش خون به بهترین آزمایشگاه در تهران که کادر مجرب و حرفهای دارد و از مدرنترین تجهیزات آزمایشگاهی استفاده میکند مراجعه فرمایید.
چه چیزی یک فرد را بی دلیل عصبانی میکند؟
در حالی که دلایل زیادی برای عصبانیت یک فرد وجود دارد، بعضی وقتها به دلیل عوامل فیزیکی یا روانی، هیچ دلیل واضحی برای این مشکل وجود ندارد. ممکن است فکر کنید که چرا چنین احساسی دارید و چرا همیشه عصبی و دلخور هستید. با این حال، بعضی از دلایل بالقوۀ انفجارهای غیرقابل توضیح خشم ممکن است به عوامل زیر مربوط باشد:
داشتن حد و مرز ضعیف
اگر به همه چیز بله میگویید در حالی که واقعاً می خواهید نه بگویید، یا اگر به اجبار برای دیگران کارهایی را انجام دهید که از انجام آنها خوشحال نیستید، ممکن است احساس کنید که مردم دارند از شما سوء استفاده میکنند. همین مهرطلبی و خوشایند دیگران بودن ممکن است باعث خستگی و ناامیدی شما شود.
کمبود خواب
ممکن است به اندازۀ کافی نخوابید. یا اینکه در کارهایی روزمره غرق شوید و تا دیروقت بیدار بمانید. این رویه میتواند مدیریت مشکلات عاطفی را برای شما دشوارتر کند. یکی از علتهای کمبود خواب، کم کاری تیروئید است که میتوان با بررسی ویژگی های مرتبط، به صحت این حدس پی برد.
اضطراب
افرادی که به مشکلات سرآسیمگی و اضطراب دچار هستند معمولاً احساس دستپاچگی میکنند، زیرا برای مدیریت وضعیت عاطفی خود باید سخت تلاش کنند. اگر اضطراب دارید و در یک موقعیت چالش برانگیز قرار گرفتید، ممکن است بدون اینکه واقعاً دلیل آن را بدانید عصبانی شوید.
احساس نادیده گرفته شدن
نادیده گرفته شدن نیز میتواند باعث بروز خشم شود. شما ممکن است از همسر، فرزندان، والدین، دوستان یا همکاران خود عصبانی شوید، زیرا احساس میکنید آنها شما را نادیده میگیرند.
افسردگی
خشم و عصبانیت یکی از علائم کمتر شناخته شدۀ افسردگی است. حدود 10 درصد از افراد مبتلا به افسردگی، تحریک پذیری و 40 درصد نیز به فوران خشم دچار هستند.برای بررسی علت های افسردگی میتوانید از خدمات آزمایش در منزل استفاده کنید.
مشکلات مربوط به کنترل گری
برای بعضی از افراد، خشم از تمایل به کنترل همه چیز و ناراحت شدن در هنگام عدم توانایی در انجام کارها سرچشمه میگیرد.
سرکوب احساسات
به دلیل اینکه خشم یک احساس پذیرفته شدۀ اجتماعی نیست، بسیاری از مردم سعی میکنند احساسات واقعی خود را سرکوب کنند. اگر شما نیز این کار را اغلباوقات انجام میدهید، ممکن است با کنار گذاشتن هر چه بیشتر خشم خود احساس دلخوری بیشتری کنید.
اختلال وسواس فکری (OCD)
عصبانیت یکی از علائم متداول اختلال وسواس فکری است و حدود نیمی از افراد مبتلا به این بیماری را تحت تاثیر قرار میدهد. یک فرد مبتلا به این اختلال، افکار، امیال یا تصاویر وسواسی ناراحت کنندهای دارد که باعث رفتار وسواسی میشود.
سوء مصرف الکل
سوء مصرف الکل نیز میتواند به افزایش پرخاشگری منجر شود. به طوری که الکل توانایی شما در تفکر و تصمیمگیری منطقی را مختل و کنترل رفتار خشونت آمیز را برای افراد دشوارتر میکند. در نظر داشته باشید که در هنگام بارداری، مصرف الکل اکیداً ممنوع هست.
خانمهای باردار!!
برای صحت سلامت جنین خود آزمایش بارداری خود را در بهترین آزمایشگاه در چیذر با بهترین تکنولوژی روز دنیا انجام دهید.
اختلال کم توجهی – بیش فعالی (ADHD)
افراد مبتلا به این اختلال نیز بدون دلیل عصبانی میشوند. ADHD یک اختلال عصبی رشدی است که با بی توجهی، بیش فعالی و همچنین تکانشگری مشخص میشود.
اختلال نافرمانی مقابله (ODD)
یک اختلال رفتاری است که کودکان در سن مدرسه را تحت تاثیر قرار میدهد، این اختلال میتواند باعث نافرمانی و بحث و جدل کودک شود.
اختلال دو قطبی
بعضی وقتها عصبانیت، تحریک پذیری، پرخاشگری و خشم میتواند از علائم اختلال دوقطبی باشد. این اختلال یک اختلال مغزی است که باعث تغییرات چشمگیری در خلق و خوی افراد میشود. این تغییرات در خلق و خوی میتواند از دورههای شیدایی پرانرژی تا کشمکشهای غمافزای افسردگی عمیق باشد.
اختلال انفجاری متناوب
افراد مبتلا به این اختلال، طغیانهای غیرمنتظرۀ خشم همراه با پرخاشگری فیزیکی یا رفتار خشونت آمیز را از خود نشان میدهند. این دسته از افراد ممکن است بیش از حد با عصبانیت واکنش نشان دهند که با موقعیت موجود متناسب نباشد.
اختلال شخصیت مرزی (BPD)
این اختلال با زوال شخصیت، نوسانات خلقی، دشواری در روابط و گاهی اوقات خودآزاری یا اقدام به خودکشی مشخص میشود. بسیاری از افراد مبتلا به این نوع اختلال، به دلیل مسائل مربوط به طر شدگی خشم را تجربه میکنند.
سندروم پیش از قاعدگی (PMDD)
عصبانیت میتواند همچنین نشانهای از نوسانات هورمونی باشد که می تواند با این اختلال رخ دهد. به طوری که با فشار شدید قبل از قاعدگی با نوسانات شدید خلقوخو و احساس خشم همراه میشود. بهتر است جهت بررسی این موضوع برای آزمایش خون اقدام کنید.
اسکیزوفرنی
علائم اسکیزوفرنی شامل توهم و هذیان است. این اختلال گاهی وقتها با عصبانیت ناشی از تصور آسیب دیگران به فرد ارتباط دارد. از این رو، اسکیزوفرنی پارانوئید نیز میتواند به رفتار خشونت آمیز منجر شود.
2 پاسخ
مرسی از مقاله خوبتون واقعا نیاز بود در مورد عصبانیت یک مقاله ای به این جامعیت و در عین حال خلاصه نوشته بشه، من تمام این مقاله رو مطالعه کرده و ازش نهایت استفاده رو نیز بردم، بهتره در مواردی با ذکر مثال های بیشتری این مطالب رو بیشتر در ذهن مخاطب بگنجونید. خیلی ممنونم.
سلام، خیلی ممنون