جدیدترین علائم کرونا + راه‌ های پیشگیری از آن

FARIN BLOG
Beyond All
آنچه در این مقاله میخوانید...

بیماری کرونا یا covid19 اولین بار در دسامبر سال 2019 میلادی در شهر ووهان چین شناسایی شد. فرضیه‌های متفاوتی در مورد نحوه‌ی به وجود آمدن کروناویروس جدید وجود دارد که چگونه ویروسی که یکی از عوامل سرماخوردگی ساده بود، موجب بیماری شدید کووید19 شد ولی هیچکدام از نظر علمی اثبات نشدند. کروناویروس جدید بعد از گذشت مدت کوتاه و با سرعت بسیار بالا صدها میلیون انسان را در سرتاسر دنیا درگیر کرد. سازمان جهانی بهداشت در سال 2020 وضعیت پاندمی یا همه گیری کروناویروس را اعلام کرد. این بیماری موجب سندرم حاد تنفسی می شود که در افراد پرخطر مانند سالمندان، بیماران فشار خونی، بیماران دیابتی، بیماران قلبی، بیماران مبتلا به سرطان، بیماران دارای نقص ایمنی و… می تواند موجب مرگ شود. همچنین در افراد بدون بیماران زمینه‌ای نیز می‌تواند خطرساز باشد و مبتلایان را دچار عوارض جدی کوتاه مدت و بلند مدت نماید.

آزمایشگاه فرین بهترین آزمایشگاه در چیذر

جهش های کروناویروس ایجاد کننده‌ی کووید19

همه ویروس‌ها، از جمله SARS-CoV-2، ویروسی که باعث COVID-19 می‌شود، در طول زمان تغییر می‌کنند. اکثر تغییرات تأثیر کمی بر خواص ویروس دارند. با این حال، برخی تغییرات ممکن است بر ویژگی‌های ویروس تأثیر بگذارد، مانند سرعت انتشار آن، شدت بیماری مرتبط، یا عملکرد واکسن‌ها، داروهای درمانی، ابزارهای تشخیصی، یا سایر اقدامات بهداشت عمومی و اجتماعی.

سازمان جهانی بهداشت، با همکاری شرکا، شبکه‌های متخصص، مقامات ملی، موسسات و محققان از ژانویه 2020 تکامل SARS-CoV-2 را زیر نظر و ارزیابی کرده است. در اواخر سال 2020، ظهور واریانت (سویه) هایی خطر افزایش سلامت عمومی جهانی را به همراه داشت که به منظور اولویت‌بندی نظارت و تحقیقات جهانی و در نهایت اطلاع رسانی پاسخ مداوم به همه گیری کووید19 و علائم کرونا، مشخص‌سازی واریانت های خاص مورد علاقه (VOI) و واریانت های نگران کننده (VOCs) در دستور کار این سازمان قرار گرفت.

سازمان جهانی بهداشت و شبکه‌های بین‌المللی متخصصان آن در حال نظارت بر تغییرات ویروس هستند تا در صورت شناسایی جایگزین‌های اسید آمینه قابل توجه، بتواند کشورها و مردم را در مورد هر گونه تغییری که ممکن است برای پاسخ به این نوع مورد نیاز باشد، آگاه کند و از گسترش آن جلوگیری کند. در سطح جهانی، سیستم‌هایی برای شناسایی سیگنال‌های VOI یا VOCهای بالقوه و ارزیابی آن‌ها بر اساس خطری که برای سلامت عمومی جهانی ایجاد می‌شود، ایجاد شده‌اند و در حال تقویت هستند. مقامات ملی کشورهای ممکن است انتخاب کنند که انواع دیگری از علایق / نگرانی محلی را تعیین کنند.

می توان گفت تقریبا با پیدا شدن جهش جدیدتر، واریانت های قبلی کووید19 بسیار کمرنگ می شوند و همیشه یک واریانت غالب در جهان وجود دارد ولی همچنان ممکن است سایر واریانت ها نیز در جهان وجود داشته باشند. نکته ی قابل توجه این است که هر واریانت ممکن علائم منحصر به فرد داشته باشد و باید نسبت به آن ها شناخت داشت. در ادامه ی این مقاله به مسائل پیرامون کرونا و علائم جدید می پردازیم.

علائم ویروس کرونا 

علائم کرونا به صورت کلاسیک است که ابتدا آن ها را ذکر می کنیم. سپس علائم آخرین جهش آن یعنی امیکرون را بررسی می کنیم:

شایع ترین علائم کرونا:

  • تب
  • سرفه
  • خستگی
  • از دست دادن چشایی یا بویایی

 علائم کمتر شایع کرونا:

  • گلو درد
  • سردرد
  • بدن درد
  • اسهال
  • بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست یا پا
  • چشم های قرمز یا تحریک شده

جدی‌ترین علائم کرونا:

  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس
  • از دست دادن تکلم یا تحرک یا گیجی
  • درد قفسه سینه

 علائم امیکرون

  • تب یا لرز
  • سرفه
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • خستگی
  • دردهای عضلانی یا بدن
  • سردرد
  • از دست دادن جدید چشایی یا بویایی
  • گلو درد
  • احتقان یا آبریزش بینی
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • اسهال
  • خلط
  • عطسه

همان گونه که از مقایسه‌ی علائم کرونا و امیکرون مشخص است، بسیاری از علائم مشترک هستند ولی در امیکرون احتقان(گرفتگی) و آبریزش بینی، خلط گلو، گلو درد و عطسه شایع تر است که باید در همه گیری کووید19 با واریانت امیکرون مورد توجه قرار بگیرند.

علائم خفیف کرونا

بخش قابل توجهی از انتقال کووید19 بدون علامت یا پیش از علامت دار شدن است که طبق یک مطالعه مدل سازی شبکه باز JAMA در سال 2021، احتمالاً 60٪ است.

انتقال بدون علامت ممکن است در حال حاضر حتی بیشتر باشد، زیرا گزارش‌های اولیه نشان دهنده درصد بیشتری از عفونت‌های بدون علامت از امیکرون نسبت به انواع قبلی است. به گفته ی دانشمندان این امر می‌تواند ارتباط زیادی با سطوح پایه‌ی بالاتر ایمنی در جمعیت داشته باشد. هر چه فرد بیشتر در معرض کووید19 قرار گیرد، چه ایمنی بیشتر و توانایی بهتری برای کنترل ویروس خواهد داشت. در چنین مواردی، یک فرد به احتمال زیاد بدون علامت یا علائم کرونا خفیف است. افرادی که بار ویروسی آنها کاهش یافته است ممکن است کمتر این بیماری را منتقل کنند، اما همچنان می توانند دیگران را آلوده کنند.

تخمین میزان بیماری‌های بدون علامت با کووید 19 نسبت افرادی که آلوده شده‌اند اما هرگز علائمی ندارند، با تعدادی مقاله از حدود 25٪ تا 40٪ در سراسر همه گیری متغیر است که می توان حدود یک سوم در نظر گرفت.

ابتلا به کووید19 با علائم کرونا خفیف بسیار زیاد با سرماخوردگی ساده، حساسیت و آلرژی های فصلی و حتی با خستگی ناشی از فعالیت فیزیکی اشتباه گرفته می شود. علائم کرونا می تواند شامل احساس مقداری خستگی، سرفه های گاه گاهی، عطسه، آبریزش بینی کم و… باشد.

باید توجه داشت در زمان همه گیری کووید19، هر علامتی می تواند حساسیت برانگیز باشد و باید مراقبت ها و اصول بهداشتی لازم را انجام داد.

علائم گوارشی کرونا

این علائم شامل:

  • تهوع
  • استفراغ
  • درد شکم
  • اسهال

علائم فوق ازعلائم شایع گوارشی کووید19 است. اسهال خونی و استفراغ خونی از علائم کووید19 نیستند و در صورت داشتن این دو علامت باید سریعا به پزشک مراجعه شود.

تهوع و استفراغ می تواند به دلیل مسمومیت، بیماری های دستگاه گوارش و… باشد. درد شکم حاد می تواند مطرح کننده ی مسمومیت، آپاندیسیت، بیماری های معده و… باشد. اسهال نیز دلایل متعددی از جمله مسمومیت، باکتری ها و ویروس های گوارشی، حساسیت به لاکتوز شیر و… دارد. حال سوالی که مطرح می شود این است که چگونه می شود گفت این علائم مربوط به علائم کرونا هستند یا خیر. باید توجه داشت در زمان همه گیری کووید19، اولین تشخیص محتمل علائم گوارشی، مربوط می شود به بیماری کرونا و بعد سایر بیماری ها مطرح می شوند. نکته ی دیگر علائم همراه با علائم گوارشی است. داشتن علائمی مثل تب، لرز، سرفه و… تشخیص ابتلا به کووید19 را محتمل تر می کند

 آیا قرمزی چشم ار علائم کروناست؟

کووید19 می تواند باعث ایجاد التهاب ملتحمه ویروسی یا “چشم صورتی” در تعداد کمی از بیماران شود. التهاب ملتحمه به صورت چشم قرمز، مرطوب و گریان ظاهر می شود. اغلب ممکن است یک چشم و سپس چند روز بعد چشم دیگر را درگیر کند.

چندین گزارش منتشر شده نشان می دهد که التهاب ملتحمه در عفونت کروناویروس یا به عنوان نشانه اولیه عفونت یا در طول بستری شدن در بیمارستان به دلیل بیماری شدید کووید19 رخ می دهد. در مطالعه ای که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، بیمارانی را در چندین بیمارستان در چین با تشخیص تایید شده کووید19 بررسی کرد و نشان داد که کمی کمتر از 1٪ از آنها به التهاب ملتحمه (قرمزی چشم) مبتلا بودند. در یک سری موارد گذشته نگر منتشر شده در JAMA Ophthalmology، حدود یک سوم موارد تایید شده بالینی مبتلا به کووید19 در بیمارستانی در چین، یافته های چشمی داشتند.

در حالی که ورم ملتحمه می تواند در کووید19 رخ دهد، قرمزی چشم ها به تنهایی برای تشخیص عفونت کرونا کافی نیست. تشخیص جدید قرمزی چشم ممکن است باعث شود پزشک شما سوالات غربالگری دیگری را برای ارزیابی خطر ابتلا به کرونا از شما بپرسد تا بتواند علائم کرونا را از بیماری های دیگر مانند حساسیت یا عفونت ها و بیماری های چشمی تشخیص دهد.

نکته ی حائز اهمیت این است که معمولا همراه قرمزی چشم، سایر علائم مربوط به کووید19 مانند تب و سرفه تنگی نفس و علائم گوارشی و… وجود دارد.

تفاوت کرونا با سرماخوردگی، آلرژی (حساسیت) و آنفولانزا

کرونا، سرماخوردگی، آنفولانزا و حساسیت علائم مشابه زیادی دارند. هرچند در زمان همه گیری کووید19 باید هر علامتی را کرونا در نظر گرفت تا خلاف آن ثابت شود ولی در ادامه به تفاوت های آن ها می پردازیم.

شباهت های زیادی بین بیماری ناشی از ویروس کرونا و آنفولانزا وجود دارد، اما تفاوت هایی وجود دارد که به پزشکان کمک می کند علائم کرونا را تشخیص دهند.

یک تفاوت کلیدی در دوره نهفتگی ویروس ها است؛ یعنی مدت زمانی که طول می کشد تا علائم پس از قرار گرفتن در معرض آن ایجاد شود. آنفولانزا همیشه سریع اتفاق می افتد، معمولاً یک تا سه روز. با این حال، کرونا ممکن است بین دو تا چهارده روز طول بکشد. به همین دلیل مهم است که پس از قرار گرفتن در معرض فرد آلوده فوراً منزوی شوید تا ناآگاهانه دیگران را آلوده نکنید.

افراد معمولاً طی 7 تا 10 روز از آنفولانزا بهبود می یابند، در حالی که اعتقاد بر این است که بهبودی از ویروس کرونا حداقل 10 روز طول می کشد، به خصوص آنهایی که موارد شدید دارند، که می تواند به معنای چندین هفته یا حتی ماه ها بهبود تدریجی باشد.

تشخیص خود علائم کمی دشوارتر است. در زیر لیستی از 12 علامت وجود دارد که به راحتی در بین ویروس کرونا، آنفولانزا، سرماخوردگی و آلرژی اشتباه گرفته می شود.

نمودار مقایسه کرونا، سرماخوردگی، آنفولانزا و آلرژی:

   کووید19   سرماخوردگی  آنفولانزا  حساسیت
تب به طور معمول به ندرت تب بالا ندارد
سر درد گاهی به ندرت بسیار شدید گاهی
خستگی گاهی ندارد به طور معمول ندارد
بدن درد گاهی خیلی کم به طور معمول ندارد
ضعف و بیحالی گاهی خیلی کم به طور معمول گاهی
گرفتگی بینی نادر(در امیکرون نسبتا شایع است) شایع گاهی شایع
عطسه نادر(در امیکرون نسبتا شایع است) شایع گاهی شایع
سرفه شایع کم تا متوسط نسبتا شدید گاهی
گلو درد نادر(در امیکرون نسبتا شایع است) شایع شایع ندارد
تنگی نفس در هنگام درگیری ریوی نادر نادر گاهی
آبریزش بینی نادر(در امیکرون نسبتا شایع است) شایع گاهی شایع
اسهال گاهی ندارد گاهی ندارد

تفاوت کرونا با سینوزیت

 

سینوزیت التهاب سینوس‌ها است. بیشتر اوقات نتیجه یک عامل عفونی است و می تواند توسط ویروس ها، باکتری ها و با احتمال کمتر قارچ ها ایجاد شود. به طور معمول، از دست دادن حس بویایی مرتبط با عفونت سینوسی با علائم مهم تری مانند درد و فشار صورت همراه است. علائم کووید19 بیشتر خستگی، سرفه، تنگی نفس است و ممکن است علائم گوارشی نیز وجود داشته باشد. از آنجایی که علائم ممکن است هم پوشانی داشته باشند، توصیه می شود در مورد وضعیت خود با پزشک خود صحبت کنید و یا اگر فکر می‌کنید به کووید۱۹ مبتلا شده اید، تست بدهید. اگر تست کووید19 انجام می‌دهید، به یاد داشته باشید که تا زمانی که نتیجه ی تست خود را دریافت نکرده اید، خود را قرنطینه کنید.

راه های انتقال کرونا

 ما می دانیم که بیماری کووید19 توسط ویروس SARS-CoV-2 ایجاد می شود که به روش های مختلف بین افراد پخش می شود.

شواهد فعلی نشان می دهد که ویروس عمدتاً بین افرادی که در تماس نزدیک با یکدیگر هستند، به عنوان مثال در فاصله مکالمه، پخش می شود. این ویروس می تواند از دهان یا بینی فرد آلوده در ذرات مایع کوچک در هنگام سرفه، عطسه، صحبت کردن، آواز خواندن یا نفس کشیدن پخش شود. زمانی که ذرات عفونی که از هوا عبور می کنند در فاصله کوتاهی استنشاق شوند (که اغلب به آن انتقال هوای کوتاه برد می گویند) یا اگر ذرات عفونی مستقیماً با چشم ها، بینی یا دهان تماس پیدا کنند، فرد دیگری می تواند به ویروس مبتلا شود.

ویروس همچنین می‌تواند در محیط‌های داخلی با تهویه ضعیف ویا شلوغ، جایی که افراد تمایل دارند مدت زمان طولانی تری را سپری کنند، منتشر شود. این امر به این دلیل است که آئروسل‌ها می توانند در هوا معلق بمانند یا دورتر از مسافت مکالمه حرکت کنند.

افراد همچنین ممکن است هنگام لمس چشم، بینی یا دهان خود پس از لمس سطوح یا اشیاء آلوده به ویروس آلوده شوند. البته نقش انتقال ویروس کرونا از طریق سطوح بسیار کم رنگ شده است و حتی ممنوعیت دست دادن و همچنین ضدعفونی مداوم دست ها ضرورت کمتری پیدا کرده اند.

تحقیقات بیشتر برای درک بهتر شیوع ویروس و اینکه کدام تنظیمات و چرا خطرناک‌تر هستند، ادامه دارد. همچنین تحقیقاتی برای بررسی انواع ویروس‌هایی که در حال ظهور هستند و اینکه چرا برخی از آنها بیشتر قابل انتقال هستند، در حال انجام است. در مطلب دیگری در رابطه با راههای انتقال آبله میمون مواردی ذکر کرده ایم که می توانید مطالعه کنید.

اگر کرونا دارید چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید

اگر کسی هر یک از این علائم را نشان داد، باید فوراً به پزشک مراجعه نماید:

  • مشکل در تنفس
  • درد یا فشار مداوم در قفسه سینه
  • گیجی یا کاهش سطح هشیاری جدید
  • ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
  • رنگ پریده، خاکستری یا آبی رنگ پوست، لب ها یا بستر ناخن، بسته به رنگ پوست

 

همچنین به دلیل خطر بالا، افراد زیر باید با هر علامتی به پزشک مراجعه کنند:· 

  • سن بیشتر از 65 سال
  • افراد واکسینه نشده یا نیمه واکسینه شده
  • زنان باردار
  • افراد با بیماری ریوی، از جمله بیماری مزمن انسدادی ریه، آسم یا برونشکتازی
  • بیماران قلبی
  • افراد چاق (شاخص توده بدنی بیش از 30 کیلوگرم بر متر مربع)
  • بیمارن دیابتی
  • افراد با نارسایی کلیه
  • بیماران نقص سیستم ایمنی (سیستم ایمنی ضعیف) یا سیستم ایمنی سرکوب شده (مانند بیمارانی که از داروهای سرکوب کننده ی ایمنی استفاده می کند)

راه های پیشگیری از کرونا

بهترین و موثرترین روش پیشگیری از کرونا و خطرات آن واکسیناسیون کامل است. توصیه می شود هر سه دوز واکسن در اسرع وقت تزریق شود. تحقیقات بسیار زیادی نشان دادند که واکسن ها علاوه بر جلوگیری از ابتلا، میزان موارد شدید، بستری در بیمارستان و میزان مرگ و میر را نیز کاهش داده اند.

همچنان ماسک، یکی از مهم ترین روش های پیشگیری از بیماری کووید19 است. استفاده از ماسک در محیط های بسته که تهویه ی کافی ندارند و همچنین اماکن شلوغ، اکیدا توصیه می شود.

رعایت بهداشت دست ها و شستشو و ضد عفونی کردن آن ها برای جلوگیری از انتقال کووید19 بسیار موثر است. اگرچه نقش انتقال ویروس کرونا از سطوح کم رنگ شده است ولی همچنان توصیه به رعایت بهداشت و شستشوی دست ها می شود.

 راه های پیشگیری از کرونا در مدرسه

همانطور که گفته شد، مهم ترین نکته در پیشگیری از کرونا واکسیناسیون است. نکته ی دیگر الزام استفاده از ماسک در مدرسه و علی الخصوص در کلاس است. بهتر است کلاس ها از تهویه ی درست هوا برخوردار باشند. میز ها و صندلی ها باید جوری چیده شوند که حداقل فاصله ی یک و نیم متری دانش آموزان از یکدیگر حفظ شود. دانش آموزان به طور مداوم باید تحت غربالگری کووید19 از نظر داشتن علائم بیماری قرار بگیرند و در صورت مشاهده ی موارد مشکوک، اقدامات لازم جهت جلوگیری انتقال به سایر دانش آموزان انجام شود.

آخرین مطالب
مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان
انواع بیماری

مشکلات قلبی، علل و علائم و درمان

قلب به عنوان عضو حیاتی بدن وعضله‌ای قدرتمند که خون را به سراسر بدن پمپاژ می‌کند، مستعد بیماری و اختلال است. مشکلات قلبی علل و

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص
انواع بیماری

شیوع تب دنگی، علائم و تشخیص

تب دنگی یا تب استخوان شکن، بیماری ویروسی که از طریق نیش پشه‌های آلوده منتقل می‌شود و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری که زیستگاه

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمونه گيری در منزل

برای خدمات نمونه گيری در منزل و محل كار شماره تماس خود را ثبت کنید تا همكاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگيرند.