خانه > آزمایشات
غدهی تیروئید یکی از غدد درونریز بدن میباشد که در تنظیم سوخت و ساز بدن نقش ایفا میکند. کم کاری و پرکاری تیروئید جزء بیماریهای نسبتا شایع است که باید تحت درمان دارویی قرار بگیرد. کم کاری تیروئید میتواند علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، افسردگی، خشکی پوست و… باشد. علائم پرکاری تیروئید شامل بیخوابی، اضطراب، تپش قلب، کاهش وزن و… است. برای بررسی غدهی تیروئید معمولا هورمونهای TSH، T3, T4, FT4,FT3 بررسی میشوند که افزایش یا کاهش هرکدام میتواند مطرح کنندهی بیماریهای تیروئیدی باشد.
آزمایش چربی خون شامل VLDL,Triglyceride ,LDL, LDH و Cholesterol است و سطح خونی این پارامترها به پزشک نشان میدهد که وضعیت چربی خون شما چگونه است و آیا نیاز به درمان دارویی دارید یا خیر. به یاد داشته باشید که بالا بودن چربی خون موجب بیماریهای عروقی و قلبی خواهد شد و به دنبال آن احتمال سکتهی قلبی افزایش مییابد.
در این آزمایش مدفوع بیمار از نظر وجود عفونت، خون و سلولهای خونی و… بررسی میشود. نتایج این آزمایش میتواند عفونتهای دستگاه گوارش، خونریزیهای گوارشی و برخی از بیماریهای متابولیک را نشان دهد و پزشک بر اساس این آزمایشات میتواند تشخیص و درمان مناسب را انتخاب نماید.
آزمایش خون شایعترین آزمایش در بین تمامی آزمایشات است که معمولا برای چکاپ یا اقدامات اولیهی تشخیصی درخواست میشود. در آزمایش خون میزان گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید، هموگلوبین، پلاکت و… بررسی میشود. کاهش یا افزایش هر یک از این پارامترها میتواند طبیعی، یک بیماری ساده مانند سرماخوردگی یا یک بیماری جدی باشد.
تست پاپ اسمیر برای بررسی سلولهای دهانهی رحم استفاده میشود. سرطان دهانهی رحم با غربالگری توسط پاپ اسمیر قابل تشخیص در مراحل اولیه است. توصیه میشود زنان بالای بیست و یک سال که از نظر جنسی فعال هستند، به صورت سالانه تست پاپ اسمیر را انجام دهند.
آزمایش ادرار در بررسی اولیه بیماریهای مجاری ادراری و کلیوی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر علائمی شامل سوزش ادراری، درد زیر شکم، درد پهلوها و… وجود داشته باشد، پزشک در اولین اقدام برای بیمار درخواست آزمایش ادرار میکند. آزمایش ادرار شامل بررسی از نظر وجود عفونتها، وجود خون، سلولهای سفید خونی، کریستالها، اسیدیتهی ادرار و… است که پزشک با تفسیر هرکدام از پارامترها میتواند اقدام به درمان یا سایر آزمایشات را درخواست کند.
بیماری دیابت یا قند خون یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک جهان است که صدها ملیون نفر در جهان و ملیونها نفر در ایران با آن دست و پنجه نرم میکنند. برای بررسی میزان قند خون از آزمایش قند خون ناشتا (Fast Blood Sugar) استفاده میشود. میزان قند خون بین ۶٠ تا ۹۹ میلیون طبیعی است. بین ١٠٠ تا ۱۲۵ میلیون مطرح کنندهی خطر شروع دیابت است و بیمار باید سبک زندگی و تغذیهی خود را اصلاح کند تا دیابتی نشود. و Fasting Blood Sugar بالای ۱۲۶ میلیون به معنی دیابت است و فرد باید تحت درمان دارویی قرار بگیرد.
ویتامین دی نقش بسیار مهمی در جذب کلسیم و در ادامه استخوان سازی و بازسازی استخوانی دارد. جذب این ماده از طریق مواد غذایی و همچنین نور خورشید امکان پذیر است. کمبود ویتامین دی در کشور ایران شایع است و به همین دلیل برای بهبود عملکرد سیستم بدن باید مقدار آن سنجیده شود و در صورت فقدان مقدار کافی از آن، با پزشک مشورت کرد. کمبود ویتامین دی میتواند با بیماریهای غدهی پاراتیروئید در ارتباط باشد.
منیزیم یکی از عناصر موجود در خون و چهارمین عنصر فراوان در بدن انسان است. منیزیم ارتباط مستقیمی با کلسیم و فسفر دارد و کاهش و افزایش آن میتواند بیانگر بیماری باشد. منیزیم در جذب کلسیم و همچنین عملکرد ویتامین دی و عملکرد عضلات و همچنین تعداد زیادی از واکنشهای طبیعی بدن نقش دارد.
یکی از هورمونهای جنسی است که از غدهی فوق کلیه تولید میشود، این هورمون همچنین در بانوان از جسم زرد هم ترشح میشود و اختلال در ساختار و مقدار آن در دوران جنینی و نوزادی میتواند باعث بیماریهای اختلال اندامهای جنسی نوزادان شود. همچنین این هورمون در زنانی که اختلالات قاعدگی، رویش موهای زائد روی سینه و بدن، ریزش موی فراوان و… دارند نیز بررسی میشود.
یکی از آنزیمهای کبدی است که برای بررسی وضعیت و عملکرد کبد مورد بررسی قرار میگیرد. این آنزیم در بیماریهای کبدی و مجاری صفراوی افزایش یافته و همراه با دیگر آزمایشات کبدی، به پزشک در تشخیص نوع بیماری کمک میکند. همچنین برای پیگیری بیماریهای کبدی نیز از این آنزیم استفاده میشود.
آلبومین یکی از پروتئینهای موجود در خون است وظیفههای زیادی از قبیل جابجایی بعضی از عناصر را بر عهده دارد. آلبومین در کبد تولید شده و کاهش آن مطرح کنندهی بیماریهای کبدی است. کاهش آلبومین بدن موجب ادم و تورم کل بدن میشود. همچنین بیمارانی که مشکل کلیوی دارند، از طریق کلیه آلبومین را دفع میکنند و فرد دچار کاهش آلبومین سرم میشود.
این آنزیم به طور طبیعی در خون وجود دارد ولی افزایش آن مطرح کنندهی بیماریهای کبدی و مجاری صفراوی و یا حتی استخوانی است. آلکالین فسفاتاز های خیلی بالا به همراه افزایش کمتر آنزیمهای کبدی، مطرح کنندهی انسداد در مجاری صفراوی است و پزشک باید با اقدامات دیگر شامل تصویربرداری، تشخیص خود را قطعی کند.
یک تومور مارکر است؛ به این معنا که میزان و فعالیت سلولها و تومورهای سرطانی را نشان میدهد. از آلفا فتو پروتئین برای تشخیص تومورهای بیضه، کلیه، تخمدان، کبد و… و همچنین پیگیری پاسخ به درمان این بیماریها استفاده میشود.
آنتی بادیها توسط سلولهای ایمنی بدن در مقابله با عوامل خارجی ساخته میشوند و از بدن دفاع میکنند. اگر بدن انسان بدون دلیل شروع به ساخت این آنتی بادیها کند و اینها به بدن حمله کنند، باعث ایجاد بیماریهای خودایمنی میشود. یکی از آنتی بادیهایی که در خودایمنی بررسی میشود ACCP است.
آزمایش AMH اغلب برای بررسی توانایی زنان در تولید تخمک هایی که می توانند برای بارداری بارور شوند استفاده می شود. تخمدانهای یک زن میتوانند هزاران تخمک را در طول سالهای باروری بسازند. با بالا رفتن سن یک زن این تعداد کاهش می یابد. سطوح AMH به نشان دادن تعداد سلول های تخمک بالقوه یک زن کمک می کند.
این آنتی بادی باعث حمله به تیروئید میشود و بیماری هاشیموتو را ایجاد میکنند. در مواردی که پزشک به پرکاری تیروئید شک میکند، از این آزمایش کمک میگیرد تا به تشخیص درست برسد.
پروتئین اسپایک، یک پروتئین سطحی بر روی ویروس کرونا است که بدن انسان در مقابل آن آنتی بادی (پادتن) میسازد. مقدار این آنتی بادی بعد از ابتلا به کووید یا تزریق واکسن افزایش مییابد.
در ابتدای ابتلا به کووید، بدن انسان آنتی بادی IgM را میسازد و بعد از گذشت چند روز، آنتی بادی IgG تولید میشود که این آنتی بادی موجب ایجاد ایمنی طولانی مدت میشود. سنجش این آنتی بادیها برای سنجش میزان ایمنی استفاده میشوند ولی برای تشخیص بیماری کووید توصیه نمیشوند.
این تست برای سنجش آنزیمهای کبدی مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در بیماریهای کبدی، مجاری صفراوی، پانکراس و مصرف الکل افزایش مییابد.
بعد از لقاح بین اسپرم و تخمک، BHCG در خون افزایش مییابد. سنجش این پارامتر میتواند حاملگی را به طور قطعی تشخیص دهد.
گلبولهای قرمز خون بعد از گذشت مدتی متلاشی میشوند و از بین می روند و یکی از فرآوردههای آنها بیلی روبین است. مقدار بالای بیلی روبین موجب زردی میشود. افزایش بیلی روبین سرم میتواند به دلیل مشکلات کبدی یا همولیز داخل عروقی باشد.
مقدار زیادی از بیلی روبین ها در کبد تحت فرایندی قرار میگیرند تا خنثی شوند، بیلی روبین حاصل این فرایند(کنژوکاسیون) بیلی روبین کونژوکه یا مستقیم میگویند.
گروههای خونی شامل A, B, AB و O است. همچنین بر اساس RH، به دو گروه مثبت و منفی تقسیم میشود. دانستن گروه خونی برای هر فردی ضروری است، زیرا در مواقع بحرانی و نیاز به انتقال خون نیاز است.
یک آزمایش خون رایج، آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) است که اطلاعات مهمی را در مورد عملکرد کلیه ها نشان می دهد. آزمایش BUN مقدار نیتروژن اوره را در خون را اندازه گیری می کند.آزمایش BUN به همراه کراتینین در چکاپ و همچنین بررسی وضعیت کلیه کاربرد فراوان دارد.
آزمایش در منزل و یا در آزمایشگاه فرین | راحتی شما دغدغه ماست!
در آزمایشگاه پاتوبیولوژی فرین، متخصصان و پرسنلی گرد هم آمدهاند که مشتاق ارائه بهترین خدمات با محوریت رضایتمندی بیمار میباشند و نسبت به تقویت و رشد علمی مجموعه و پیشرفت آن متعهد هستند.
Copyright © 2023 Shahrokhi TM
برای خدمات نمونه گيری در منزل و محل كار شماره تماس خود را ثبت کنید تا همكاران ما در اسرع وقت با شما تماس بگيرند.